Aanhangers van Blokbuster gearresteerd? Of waren het agenten?

Groot was onze verbazing om op nieuwssites te lezen dat mensen van Blokbuster waren opgepakt gisteren. Wij hoorden een heel ander verhaal waarin de politie niet bepaald een frisse rol heeft gespeeld. 15 agenten in burger hadden een tijdlang hesjes van Blokbuster aangetrokken. Toen we daarop werden gewezen door diverse betogers, zijn we naar hen op zoek gegaan. Pas toen we foto’s begonnen te nemen, besloten ze de hesjes uit te doen!

 

Dat is een schandaal en we zullen niet aarzelen om dit aan te kaarten bij alle bevoegde diensten. We hebben er geen probleem mee indien politie-agenten sympathie hebben voor de anti-fascistische boodschap van Blokbuster, maar zich voordoen als betogers terwijl ze in dienst zijn is onaanvaardbaar. Het is misbruik maken van de goede reputatie van Blokbuster.

We hoorden dat er mensen werden opgepakt in de buurt van Berchem-station. We weten niet om wie het gaat en hoorden van geen enkele arrestatie van een Blokbuster. Als de politie in de media verklaart dat er aanhangers van Blokbuster zijn opgepakt, is dat wellicht een leugen. Of het zou moeten gaan om aanhangers die ons totaal onbekend zijn.

In tegenstelling tot wat in de media verscheen – op aangeven van de politie – hoorden wij dat er wel degelijk extreem-rechtse figuren zijn opgepakt en dat er een aantal arrestaties waren omdat studenten in de buurt waar NSV betoogde zich geschokt voelden en protesteerden. Het Nieuwsblad stelde dat 48 extreem-rechtse betogers en 7 tegenbetogers zijn opgepakt (de zeven die aan Berchem zijn opgepakt). Ook het AFF bevestigt dit op basis van een ooggetuigenverslag.

De arrestaties aan Antwerpen-Berchem zouden volgens verschillende ooggetuigen gebeurd zijn door agenten met een rood hesje van Blokbuster aan. We dienen daarvoor klacht in bij het Comité P en zullen ook op lokaal vlak alle verantwoordelijken hierover aanschrijven met een formele klacht. De politie had van ons op voorhand een reeks afspraken gevraagd. Deze gingen heel ver en we hebben geaarzeld om dit te ondertekenen. Uiteindelijk hebben we met voorbehoud bij een aantal punten toch getekend. Gezien het verloop van de avond – de vreedzame betoging zonder enig incident maar tevens de opstelling van de politie (het aandoen van onze hesjes en de medialeugen over de opgepakten), zijn we er evenwel nog meer van overtuigd dat we dergelijke documenten niet meer zullen ondertekenen.