Betoging tegen hoofddoekenverbod

Zaterdag waren er een duizendtal betogers tegen het hoofddoekenverbod op school. De betoging werd georganiseerd door de “Mouvement pour les Droits Fondamentaux” (MDF) en werd ook ondersteund door onder meer BOEH, het Antwerps platform tegen het hoofddoekenverbod.

Het recht om te dragen wat je wil, staat onder druk. Er wordt een beleid gevoerd dat er op gericht is om ons te verdelen. Racisme en discriminatie worden gretig gebruikt om ons uiteindelijk te laten opdraaien voor hun crisis. Het hoofddoekenverbod is een aanval op de moslimgemeenschap en ontzegt de toegang tot de scholen en universiteiten voor een aantal meisjes. Op de betoging waren er vooral veel vrouwen, hoofdzakelijk moslima’s.

Er waren slogans als “geen verplichting, geen verbod” of nog “gratis en degelijk democratisch onderwijs voor iedereen”. Dat soort slogans maakte duidelijk dat er werd gepleit voor gelijkheid en vrijheid, maar ook voor sociale eisen als degelijk onderwijs. Dat soort eisen brengen wij ook naar voor in onze campagnes rond vrouwenrechten of onderwijs.

In het verleden hadden we een meningsverschil met het MDF dat organisaties verbood om vlaggen mee te brengen bij een eerste protestactie. Gelukkig was dit nu niet het geval, er kwamen heel wat positieve reacties op het feit dat we als partij aanwezig waren.

De jongeren van LSP voeren campagne voor een jongerenmars voor werk en tegen racisme. We namen contact op met de jongeren van het FGTB (ABVV) en JOC (de Franstalige KAJ). Wie aan dit initiatief wil deelnemen, is steeds welkom.