Verviers: bezetting van de gebouwen van het FOREM (VDAB) door militanten van het FGTB

Militanten van het FGTB Verviers en de Duitstalige gemeenschap, commissie van werklozen en de jongerenwerking, hebben gisterenmiddag het kantoor van FOREM (VDAB) in Verviers bezet. Daarmee protesteerden ze tegen de rol die het FOREM (VDAB) speelt in de “jacht op de werklozen”. De militanten van het FGTB voeren reeds maandenlang campagne en maken gebruik van sprekende cijfers. Op 22 juni waren er in de regio Verviers 600 job-aanbiedingen voor de 18.700 werklozen.

 

Terwijl een groep militanten de lokalen bezette stond een andere groep actievoerders buiten om de passanten aan te spreken en te sensibiliseren met pamfletten, slogans en speeches. Tegelijkertijd waren enkele militanten in onderhandeling met de directie van het FOREM om te eisen dat de uitspraak van haar directeur ook een officieel standpunt wordt. Hij zei namenlijk in een antwoord op een brief van het FGTB dat hij “niet de pretentie had om te beweren dat het op korte termijn, zelfs op middellange termijn, mogelijk zou zijn om alle werklozen terug in het arbeidscircuit te integreren. Dit aangezien zo’n visie zou ingaan tegen het bewijs van de dagdagelijkse realiteit die toont dat er een groot onevenwicht bestaat tussen de vraag om werk en het aanbod.”

Aangezien de directeur niet bereid was om zijn handtekening te plaatsen onder zijn uitspraak en zo deze officieel te maken werden de gebouwen verder bezet gehouden. Uiteindelijk werd de politie opgetrommeld om de actievoerders, zonder onnodig geweld, te verwijderen. Volgende acties als vervolg op deze succesvolle bezetting worden volop bediscussieerd.

PSL/LSP is solidair met deze actie en met de strijdbaarheid die ze aan dag heeft gelegd, en kan zich volledig achter het eisenplatform scharen, met daarin de eis tot arbeidsduurverkorting met bijkomende aanwervingen en zonder loonverlies als enige oplossing tegen de werkloosheid, zoals het in het persbericht van het FGTB werd voorgesteld.