Protestactie in Brussel tegen repressie in Rusland

Gisteren werd na een oproep van de Actief Linkse Studenten en Blokbuster actie gevoerd aan het financiële centrum van de Franse multinational Vinci in Brussel. Een 50-tal actievoerders scandeerde slogans, binnen werd een protestbrief overhandigd aan een verantwoordelijke van Vinci. Aanleiding voor de actie was de repressie in Moskou tegen milieu-activisten en anti-fascisten.

Over de achtergrond van de gebeurtenissen publiceerden we eerder reeds een artikel. Het gewelddadig optreden tegen milieu-activisten in het Khimkinskii bos, het fascistisch geweld tegen linkse socialisten die deelnamen aan een protestactie hiertegen en het vervolgen van anti-fascisten zijn verschillende gevallen van brutale repressie die duidelijk maken dat het Russische regime in samenspraak met de vrienden-aannemers van het bouwbedrijf Vinci geen enkele tegenstem willen toelaten. De bouw van prestigeprojecten waarmee winst kan worden gemaakt, gaat voor op alles. Dat door dit project de groene long rond de stad Moskou zou verdwijnen, is het laatste van hun zorgen. De elite uit Moskou zal vanuit haar buitenverblijven wel genieten van zuivere lucht aan de Zwarte Zee.

We besloten om ook in Brussel actie te voeren en deden dit aan een financieel centrum van de Franse groep Vinci. Dat bouwbedrijf is actief in tientallen landen en is betrokken bij tal van projecten in ons land. In verschillende steden zijn er ondergrondse parkings van Vinci, maar ook bij de bouw van de Antwerpse tunnel/brug in het kader van de Oosterweelverbinding. Het financiële centrum aan de chique Louisalaan is niet groot, er werken slechts een handvol mensen. Dit kunnen gerust de bureaus voor de notionele intrestaftrek van het bedrijf worden genoemd, ook Vinci maakt immers gretig gebruik van de fiscale cadeaupolitiek voor de grote bedrijven.

De protestactie begon met een 35-tal deelnemers. Uiteraard waren wij als organisatoren aanwezig met een grote groep, daarnaast waren er ook militanten van de werklozenwerking van het ABVV uit Verviers en enkele militanten van LCR. Later stopte een groep fietsers van Vélorution die blijkbaar elders actie hadden gevoerd, maar nog even met ons kwamen meedoen. Tenslotte kwam er ook nog een delegatie die eerder had geprotesteerd aan de Deense ambassade omwille van de repressie die daar eerder had plaatsgevonden bij de protestacties tijdens de Klimaattop in Kopenhagen.

Onze protestbrief werd in ontvangst genomen door een verantwoordelijke van Vinci die beloofde om het protest over te maken aan de hoofdzetel in Parijs. We zullen intussen de situatie in Rusland verder op de voet volgen om indien nodig nieuwe acties op te zetten.