Luxe voor de rijken, ellende voor ons. Protestactie aan Millionaire Fair

Gisteren voerden de Actief Linkse Studenten en Scholieren actie aan de Antwerpse editie van de Millionaire Fair, een beurs voor would-be superrijken die er vooral gezien willen worden door collega-opscheppers. Na een forse regenbui trokken we met een goede 30 activisten door de wijk in de buurt van de Millionaire Fair. Het contrast tussen de miljonairs van de beurs en het dagelijkse leven in het Kiel is groot.

ALS voerde campagne aan de scholen om deze actie te voeren. De rijken komen bijeen om tips uit te wisselen over hoe ze hun geld kunnen spenderen aan luxe. Intussen worden wij gevraagd om de crisis te betalen en moeten wij verder besparen op onze levensstandaard. Tegen de achtergrond van een kapitalisme in crisis en een hoog oplopende jongerenwerkloosheid, is verzet noodzakelijk.

We trokken met een groep van een 30-tal activisten naar de Millionaire Fair waar we eerst een aantal slogans riepen zoals “Haal het geld uit de rijke zakken, bij ons valt niets te pakken”. De bezoekers van de beurs waren niet talrijk, ze werden aangevoerd met een shuttledienst van de beurs. Ondanks het feit dat ze naar zo’n beurs komen om gezien te worden, bleek dat ze niet zozeer door ons wilden gezien worden.

We betoogden door het Kiel en riepen daar slogans tegen de jongerenwerkloosheid en tegen het neoliberale beleid. “BHV, wat een flop. Geef ons onderwijs en een job” of nog “Vlaming, Waal, Spanjaard, Griek. Allemaal gekloot door dezelfde politiek”, waren daarbij populaire slogans. Deze kleinschalige actie was voor ons belangrijk als startpunt voor de campagne jongeren voor werk. Het einde van de crisis is niet in zicht voor ons en zelfs bij een sterkere economische groei zal de werkloosheid verder blijven toenemen. Dit betekent dat een hele generatie jongeren de geschiedenis ingaat als een “verloren generatie”.

Op enkele honderden meter van een wijk met een hoge jongerenwerkloosheid, nipten de miljonairs van hun oesters terwijl ze de luxewagens, bubbelbaden en andere prullaria bekeken. Voor de allerrijksten is de crisis voorbij, zij zien hun winsten opnieuw toenemen. Dat gebeurt op de kap van de arbeiders en jongeren. Zij willen gewoon verder speculeren en gokken, ook al is het onze toekomst die ze vergokken.

Een systeem dat geen toekomst aan de jongeren kan aanbieden, is een systeem zonder toekomst. Wij komen op voor een socialistisch alternatief op het kapitalisme. Deze actie van jongeren voor werk is slechts een eerste stap. Wij zullen verder in het offensief gaan in de strijd voor werk en een toekomst. Doe met ons mee!