Anti-fascisten nemen Gentse straten in

De anti-NSV betoging dit jaar was geslaagd: een goede opkomst voor een vreedzame betoging met een duidelijke boodschap tegen racisme en extreem-rechts. De studenten van het VB betoogden met zo’n 300 aanhangers, van VB-kopstukken tot aanhangers van het neo-nazistische Blood&Honour. Op de anti-fascistische betoging waren er vooral veel strijdbare jongeren.

De anti-fascisten waren met zowat 1.200 betogers of vier keer zoveel als op de NSV-betoging. De politie had het over respectievelijk 750 en 300 betogers. Wat er ook van is, diegenen die opkomen voor een sociaal antwoord op werkloosheid, miserie, uitzichtloosheid en oorlog waren met veel meer dan diegenen die betoogden voor een elitaire contrarevolutie waarmee ze een einde willen maken aan alle sociale verworvenheden.

NSV moest om aan een degelijk aantal betogers te geraken beroep doen op organisaties als Voorpost, het Vlaams Belang en kleinere radicalere groepen zoals N-SA. Bij de delegatie van deze laatste groep liep ook Tomas Boutens mee op, de man die destijds bekend werd wegens het organiseren van een gewapende groep neo-nazi’s in het leger. Boutens stapte samen op met de lokale Gentse VB-leiding rond Tanguy Veys en Johan Deckmyn. Dit soort betogingen wordt voortaan mee gefinancierd met subsidies van de UGent waar NSV dankzij de traditionele partijen is erkend.

Op de anti-fascistische betoging werd nadruk gelegd op de noodzaak van eengemaakt verzet tegen racisme en extreem-rechts. In deze strijd moeten we ook ingaan tegen de voedingsbodem waarop er een zekere steun voor verdeeldheid kan ontwikkelen, het kapitalistische systeem dat een meerderheid van de bevolking niets anders te bieden heeft dan miserie, werkloosheid en uitzichtloosheid. Met de anti-NSV betoging maakten we duidelijk dat wij voor iets beter vechten.

Doorheen actief verzet wordt benadrukt wat ons verenigt in de plaats van wat ons verdeelt. De revolutionaire golf in Noord-Afrika en het Midden-Oosten maakt dat duidelijk. De strijd daar is geen cultureel gegeven en heeft niets met religie te maken. Het is een opstand tegen 20 jaar van neoliberaal beleid, hetzelfde beleid dat ook hier wordt gevoerd.

Ons antwoord op het neoliberale beleid is er niet een van verdeeldheid, haat, rechts nationalisme en racisme. Wij zeggen: alles wat ons verdeelt, verzwakt ons. Vandaar ons verzet tegen racisme, seksisme, homofobie of het afdanken van vrouwen die een hoofddoek willen dragen.

De geslaagde anti-fascistische betoging werd afgesloten met korte toespraken en een oproep om deel te nemen aan de nationale betoging uit solidariteit met de revoluties in Egypte, Tunesië en elders in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

> Foto’s op de site van Blokbuster