Gisteren kwamen tal van activisten van diverse linkse politieke groepen en milieu-organisaties in Brussel bijeen om onder een stralende zon te betogen. De oproep van de betoging ging uit van de coalitie “Klimaat en Sociale Rechtvaardigheid.” Twee dagen voor de 25ste verjaardag van de ramp in Tsjernobyl en enkele weken na het begin van de ramp in Fukushima die nog steeds erger wordt, wezen de betogers op de gevaren van kernenergie.
De betogers waren duidelijk : deze tragische gebeurtenissen zijn geen toeval. Zelfs in Japan, het land waar de kerncentrales het meeste beveiligd zijn van heel de wereld, zijn er problemen op het vlak van veiligheid en wordt deze ondergeschikt aan de belangen van de winst. Het private energiebedrijf Tepco, eigenaar van Fukushima, ging zelfs zo ver dat het veiligheidsrapporten vervalste. De aardbeving heeft de al bestaande problemen volledig tot uitbarsting gebracht. Zolang de energiesector in de handen van de private sector is, zal er niets fundamenteel worden gedaan aan de veiligheid en zullen de belangen van personeel, omwonenden en het milieu steeds plaats moeten maken voor de winsthonger.
Heel wat betogers eisten de “onmiddellijke” sluiting van alle kerncentrales. In een land als België waar 55% van de totale energieproductie van kernenergie afhankelijk is, zou dat niet evident zijn en zou een onmiddellijke stopzetting wellicht leiden tot het platleggen van de energiebevoorrading of het land afhankelijk maken van kernenergie uit het buitenland. Om een kernuitstap mogelijk te maken moeten we de controle over energiesector uit de handen van de private sector halen en moet worden geïnvesteerd in onderzoek naar en ontwikkeling van alternatieven. De enorme winsten van de sector moeten in de handen van de gemeenschap komen om dergelijk onderzoek te financieren en alternatieven te ontwikkelen.
Het komt er op aan om de energiesector te onteigenen en onder de democratische controle van de gemeenschap te plaatsen zodat de arbeiders en hun gezinnen in het kader van een democratisch geplande economie kunnen beslissen over het beheer van de energie. De ramp in Tsjernobyl toonde de gevolgen van een bureaucratisch systeem waar er wel een geplande economie was, maar geen arbeidersdemocratie. LSP pleit voor een democratisch geplande economie in een samenleving die zich ontdoet van kapitalistische uitbuiting en winsthonger. Dat is een democratisch socialistische samenleving.
We waren op de betoging aanwezig met een strijdbare delegatie en we gingen ook in discussie met de betogers. We verkochten een 70-tal exemplaren van ons maandblad en een 100-tal badges naast tal van brochures en ander politiek materiaal.
- Foto’s door Barbara
- Foto’s door Soo Ra
- Foto’s door Jean-Marie
Kom naar onze meetings:
- di. 26 april. Antwerpen. 19u30, Multatuli (Lange Vlierstraat)
- woe. 27 april. Elsene. 18u30 café ‘Chez Joe’, Chaussée de Wavre 4
- ma. 2 mei. St Gillis. 19u30, Pianofabriek. Fortstraat 35
- woe. 4 mei. Brussel. Meeting: Stop Kernenergie! Energie in publieke handen door nationalisering. 19u, café Liberty, Vrijheidsplaats
- woe 4 mei. Luik. “L’île aux trésors”, 28 place du XX Août
- woe. 4 mei. Gent. 19u30, jeugddienst Kammerstraat 10
- woe. 4 mei. Leuven. 20u MTC Hogeschoolplein