Trein met Europarlementsleden geblokkeerd door syndicalisten en jonge betogers

Gisteren werd in het Brusselse Zuid-station actie gevoerd door een honderdtal syndicalisten en jongeren. Ze blokkeerden de speciale trein die werd ingelegd om Europarlementsleden van Brussen naar Straatsburg te brengen. De actie kwam er op initiatief van de actiecomités die zich verzetten tegen het project van ‘economic governance’ dat de EU deze week in Straatsburg zal bespreken en op 23 juni in Brussel wil stemmen.

De Europese Commissie wil overal in Europa een besparingsbeleid opleggen om de prijs van de crisis van het kapitalisme aan de arbeiders en hun gezinnen op te dringen. Er wordt voorgesteld om boetes op te leggen aan landen die de economische voorwaarden niet behalen. Daarmee wil Europa de druk opvoeren op de nationale regeringen om zeker niet toe te buigen voor het massale protest en om de besparingen, privatiseringen en aanvallen op de lonen voort te zetten.

Op de actie werden slogans geroepen als “Allemaal samen”, “Besparingen, onzekerheid, verzet is nodig”. De aanwezigen haalden onder meer inspiratie bij het protest van arbeiders en jongeren in Spanje en Griekenland.

Deze actie van de ”Actiegroep Europa” is het begin van een mobilisatie naar een actie op 22 juni om 18u op het Schumannplein te Brussel tegen de EU-top van 23-24 juni. Die actie zal worden besloten met een algemene vergadering naar het model van de pleinbezettingen in Spanje en Griekenland.