Op 19 mei waren er meer dan 30.000 betogers in het Duitse Frankfurt, waar de zetel van de Europese Centrale Bank is gevestigd. Ondanks de repressie en de intimidatie was de opkomst voor het protest tegen de dictatuur van de bankiers erg groot. Ook de linkse socialisten van SAV namen deel aan de nationale mobilisatie en aan de betoging.
In het midden van de betoging kon je noch het einde noch het begin zien. Er waren veel mensen met zelfgemaakte spandoeken en protestborden. Er waren betogers uit Italië en Frankrijk, de toespraken werden dan ook vertaald zodat iedereen kon volgen. De politie probeerde rellen te provoceren, maar de stemming bleef rustig en sereen. Het financiële centrum van Europa werd overspoeld door muziek, slogans en toespraken.
Blokkeer de banken
Vrijdag zag Frankfurt er nog helemaal anders uit. Het betogingsverbod werd strikt opgelegd. Groepjes van meer dan twee personen werden aangesproken door de politie en moesten verdwijnen. Heel wat buitenlandse activisten kregen meteen een volledig straatverbod opgelegd voor de hele stad. Er waren overal politiecontroles waarbij werd gefouilleerd en de identiteit van de actievoerders werd gecontroleerd.
Ondanks het betogingsverbod kwamen er tussen 2.000 en 4.000 mensen de straat op. Er was ’s ochtends een betoging die na 15 minuten al volledig omsingeld werd door de politie. Maar er waren overal bijeenkomsten en publieke vergaderingen. Zelfs voor de zwaar bewaakte Europese Centrale Bank was er een actie met enkele honderden aanwezigen. De politie reageerde telkens op dezelfde wijze: actievoerders omsingelen en oppakken.
De betogers lieten zich niet provoceren. De rellen waar de gevestigde media zo naar hadden uitgekeken, bleven uit. In plaats daarvan groeide het ongenoegen over het optreden van de politie. Op vrijdagmiddag moesten activisten die afspraken wilden maken voor de grote betoging van zaterdag overgaan tot een kat-en-muis spelletje met de politie. Er was onder meer een meeting met een vertegenwoordiger van Syriza die het had over de situatie in Griekenland. Er waren ook sprekers uit Spanje, Roemenië, Engeland en de metaalvakbond IG Metall. De SAV organiseerde onder meer een discussie over Europa na de verkiezingen in Griekenland en Frankrijk, waarbij de zaal tot de nok gevuld was.
“Zo ziet democratie eruit”
Op donderdag en vrijdag waren veel mensen afgeschrikt door de repressieve aanpak. Maar op zaterdag was de eerste toegelaten protestactie meteen een voltreffer. Tal van organisaties riepen op tot deelname aan Blockupy. Het ging onder meer om Die Linke, Attac, verschillende NGO’s, de campagne tegen Stuttgart 21,… Van de vakbondsfederatie DGB hadden enkel de relatief kleine GEW en jongeren van Verdi officieel opgeroepen tot deelname. De andere bonden deden geen oproep, tot ongenoegen van de vele aanwezige vakbondsmilitanten. Die Linke was sterk vertegenwoordigd op de betoging. De delegatie van deze linkse partij was de grootste in enige tijd. Parlementslid Sahra Wagenknecht sprak de betogers toe via de luidsprekers van de jongeren van Die Linke, [’solid], en er was ook een delegatie van de studenten van Die Linke. Veel jongeren namen deel aan een anti-kapitalistisch blok.
Met de SAV namen we met spandoeken, megafoons en vlaggen deel aan de blokken van Die Linke en [‘solid], een aantal kameraden liep ook mee met de tegenstanders van Stuttgart 21. We riepen slogans, hielden toespraken en verdeelden een pamflet (Hier vind je de pdf van dit Duitstalige pamflet).
Het verzet verderzetten
De acties van Blockupy zijn succesvol ingegaan tegen het ondemocratische actieverbod. De provocaties van de politie zijn niet gelukt, wat voor hen een nederlaag betekent. De massale betoging was erg geslaagd, een uitdrukking van het groeiende verzet tegen het besparingsbeleid. Maar het protest formuleerde geen alternatief op het besparingsbeleid in Europa. Dat moet het voorwerp van verdere discussies zijn. Daarnaast moeten we de druk in de vakbonden opvoeren. Als de vakbondsfederatie DGB had opgeroepen tot protest, dan zouden de autoriteiten zelfs geen actieverbod overwegen. Bovendien zou het tot een nog grotere opkomst hebben geleid.