De afgelopen week waren er geslaagde meetings over de strijd van de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers. Er waren drie meetings: in Antwerpen, Gent en Brussel. Alles samen waren er ruim 100 aanwezigen op deze bijeenkomsten. Hieronder een verslag uit Gent en foto’s uit Brussel. Een uitgebreid verslag over de situatie in Zuid-Afrika volgt spoedig.
Verslag van de meeting in Gent
De avond van ALS en LSP over de mijnwerkersstaking in Zuid-Afrika lokte 45 gegadigden. De Zuid-Afrikaanse socialist Weizmann Hamilton gaf een inspirerende inleiding die heel wat interesse wekte bij de aanwezigen. Hamilton linkte de situatie in Zuid-Afrika aan tendensen die overal in de wereld zichtbaar worden. De crisis die het kapitalisme doormaakt, creëert het vooruitzicht op revoluties en contrarevoluties die de wereld onherroeppelijk veranderen.
Hamilton begon zijn introductie door zijn publiek een levendig beeld te schetsen van de explosieve situatie waarin Zuid-Afrika verkeert sinds het uitbreken van een resem stakingen vorige zomer. Onderbouwd met dramatische cijfers over de armoede, slechte sanitaire toestand en de moeilijke werkomstandigheden, maakte Hamilton duidelijk waarom de Zuid-Afrikaanse mijnwerkers in augustus naar het stakingswapen grepen. Hij maakte ook duidelijk hoe het kwam dat zij hun acties doorzetten ondanks dreigementen en het schietincident van 16 augustus waarbij de politie 34 mijnwerkers doodschoot. Sinds de stakingen, zei Hamilton, is Zuid-Afrika grondig doorheen geschud.
Als algemeen secretaris van de Democratic Socialist Movement (DSM) verving Hamilton de aangekondigde spreker van die avond, DSM-lid Sebei Mametlwe. Mametlwe is voorzitter van het overkoepelende stakerscomité, dat op het hoogtepunt van de acties onder de mijnwerkers 60.000 van de 100.000 stakende arbeiders organiseerde. Hij was terug naar Zuid-Afrika gevlogen om er een persconferentie voor te bereiden die zaterdag zal plaatsvinden.
Niettemin bleek Hamilton de juiste vervanger. Geanimeerd vertelde hij hoe ondanks de luwte aan de oppervlakte, de protestbeweging in Zuid-Afrika nog niet voorbij is. Niet alleen mogen we ons aan nieuwe acties verwachten, de beweging begint nu ook naar het politieke terrein te verschuiven. De staking gingen niet alleen om loonvoorwaarden maar waren ook een actieve aanklacht tegen restanten van Apartheid in Zuid-Afrika. Dat is ook de boodschap die centraal zal staan op de persconferentie zaterdag, waar leden van het stakerscomité en de DSM zullen afkondigen dat ze in maart 2013 een nieuwe arbeiderspartij willen opzetten in de beste tradities van hun voorgangers die tegen de rassenscheiding hadden gevochten.