80 deelnemers aan antifascistische betoging in Brugge

Op zaterdag 16 februari betoogden de recent opgerichte Autonome Nationalisten in Brugge. Deze groep werd opgezet door een aantal mensen die al jarenlang actief zijn in het extreemrechtse milieu en vormt de nieuwste poging om een groep op te bouwen rechts van het Vlaams Belang. Een aantal lokale activisten uit Brugge nam een week eerder de beslissing om een tegenbetoging te organiseren. Met Actief Linkse Studenten waren we aanwezig om de betoging te ondersteunen en op te roepen om te komen naar de anti-NSV betoging in Leuven op donderdag 7 maart.

De Autonome Nationalisten zouden met zo’n 25 geweest zijn. Ondanks de korte mobilisatieperiode namen aan de tegenbetoging een kleine 80 mensen deel die daarmee een succes te noemen is. Een lange traditie van tegenbetogingen die telkens groter zijn dan de fascistische optocht zelf werd in ere gehouden. Heel wat betogers kwamen uit anarchistische hoek, maar er waren ook andere organisaties zoals Jong Groen! Brugge. Tijdens de betoging passeerden we ook een groepje van 15 supporters van voetbalclub Standard. De supporters sloten zich niet bij de betoging aan, maar riepen wel antifascistische slogans. Later op de dag zagen ze hun ploeg winnen tegen Cercle Brugge.

> Reportage op de lokale televisie (voor alle duidelijkheid: het initiatief voor de antifascistische betoging kwam niet van de Actief Linkse Studenten, maar we steunden het uiteraard wel!).