TegenGAS protesteert in Antwerpen

Na een lokale actie in Gent volgde gisteren een lokale actie van TegenGAS in Antwerpen. Een 50-tal aanwezigen verzamelde op het door GAS-boetes belaagde Coninckplein. Dat is een plein waar je een GAS-boete kunt krijgen als je een blikje drank opent of gewoon op een bankje gaat zitten. Ondertussen worden er in Antwerpen iedere dag gemiddeld 60 boetes uitgedeeld, in totaal waren er vorig jaar maar liefst 22.000!

De voormalige GAS-baas in Antwerpen klaagde deze week over de nadruk die op kwantiteit wordt gelegd. Tegelijk werd erkend dat de diarree aan GAS-boetes een “nieuwe markt” opent voor advocaten en juristen. Met 22.000 boetes per jaar valt er een centje te verdienen voor zowel de stad als de juristen en advocaten die zich op het verweer tegen GAS-boetes gooien. De gewone bevolking daarentegen is sowieso de pineut.

Een 50-tal actievoerders verzamelden op het Coninckplein om te protesteren tegen de toenemende repressie die jongeren, activisten en armen treft. Wie niet voldoende geld heeft om een huis met grote tuin te kopen en zich ter ontspanning op een pleintje begeeft, loopt steeds meer risico op een GAS-boete. Wie zijn of haar mening tegenover het asociale beleid wil tonen, loopt eveneens risico op een boete. Voor de rijken en de elite gelden andere regels. Zij mogen processen-verbaal vervalsen, frauderen, jarenlang informatie in de doofpot steken, jongeren met psychische problemen in de cel doodkloppen,…

TegenGAS wil het verzet tegen dit beleid versterken met acties en campagnes. De symbolische actie op het Coninckplein was een eerste stap. We zullen nog acties en campagnemomenten plannen. Er is een vergadering voorzien komende woensdag (6 maart) om 19u30 in café Multatuli (Lange Vlierstraat, zijstraat Nationalestraat).

ieter