Brussel. Strijd tegen GAS-boetes wegens betoging gaat door

Maandag werd in Brussel actie gevoerd tegen de GAS-boetes. Bij een vorige bijeenkomst gingen de aanwezigen over tot een nieuwe betoging om te protesteren tegen het feit dat GAS-boetes werden gegeven bij een betoging tegen het banket van rijken in oktober en eerder tegen antifascisten die aangepakt werden door de politie. Gezien de indrukwekkende politiemacht was het nu niet mogelijk om te betogen. Wellicht wil de gemeente de zichtbaarheid van het protest tegen de GAS-boetes zoveel mogelijk beperken.

Eerder op de namiddag hadden enkele militanten van de JOC (Franstalige tegenhanger van de KAJ) en van LSP een interpellatie gedaan op de gemeenteraad van Brussel naar aanleiding van de GAS-boetes die werd opgelegd aan de betogers die in het kader van het protest tegen het ‘banket van rijken’ werden opgepakt. ’s Avonds volgde dan een protestactie met een open micro zodat iedereen het woord kon nemen.

Er waren een 50-tal aanwezigen waaronder een 15-tal scholieren. Die zitten in de examens, maar ze wilden toch aan deze actie deelnemen. De actie was geslaagd en vormt een stap om de druk verder op te voeren. We zullen na de zomer nieuwe acties ondernemen.

Op initiatief van de JOC, LSP en ALS maar ook van de studenten van het FGTB en Comac (de jongeren van PVDA) is een platform ‘StopSAC ‘ opgezet om het verzet tegen de GAS-boetes te voeren en tegelijk een juridisch antwoord te bieden.

Het doel van het platform is ook om de discussie over een politiek antwoord op de GAS-boetes te voeren. Een belangrijk onderdeel daarvan is om contacten te ontwikkelen met de arbeidersbeweging en in het bijzonder met syndicale delegaties.

De actie van afgelopen maandag heeft de autoriteiten alvast laten zien dat de strijd tegen de willekeurige repressie doorgaat en dat we bezig zijn met een meer massaal collectief protest tegen de boetes.