Monsanto. Wij willen geen winsthonger op ons bord!

Zaterdag was er in Brussel een betoging na een wereldwijde oproep tot protest tegen de multinational Monsanto. Er verscheen een oproep via Facebook en de mobilisatie was opvallend. Waar er bij aanvang zo’n 500 aanwezigen waren, liep dit al gauw op tot meer dan 3.000 betogers (de politie had het over 2.000 aanwezigen).

 

We waren met een 20-tal LSP-leden op de betoging aanwezig, waaronder een goede groep scholieren uit Luik, Brussel en Luxemburg. In de betoging waren er ook leden van de JOC (Jeunesse Ouvrière Chrétienne), de studenten van het ABVV of nog de Piratenpartij. De betoging werd gedragen door lokale initiatieven rond landbouw, antiglobalisten, aanhangers van bioproducten,… Het was niet zozeer een georganiseerde en gepolitiseerde betoging, maar wel een bijeenkomst van veel bezorgde individuen.

Monsanto staat voor het einde van de natuurlijke evolutie van maïs, soja, katoen,… Het bedrijf staat niet alleen symbool voor genetisch gemanipuleerde organismen en pesticiden, het is ook een symbool voor de rol van het kapitaal en de lobbygroepen van de multinationals die een grote impact hebben in het Europees Parlement maar ook op ons dagelijkse leven. Monsanto is een symbool voor het feit dat we niet weten en vooral niet kunnen kiezen wat we op ons bord krijgen. De wijze waarop dergelijke bedrijven functioneren en het beleid mee bepalen, maakt ook duidelijk dat zogenaamd democratische landen dat niet zijn. Zolang de productiemiddelen en de landbouwsector gecontroleerd worden door een handvol superrijken zal er geen beterschap komen voor de twee miljard ondervoede mensen op de wereld. Nochtans worden duizenden ton voedsel iedere dag vernietigd om de prijzen op de financiële markten te controleren.

Alles in ons leven wordt afgestemd op de winsten van de multinationals voor wie de voedselbehoeften van de bevolking van ondergeschikt belang zijn. Duizenden jaren van landbouwgeschiedenis dreigen overboord gegooid te worden door voorstellen in de EU die vrijspel geven aan bedrijven als Monsanto. Verzet is dan ook meer dan nodig.

Velen zijn zich bewust van de hypocrisie en de dubbelspraak van de gevestigde politici. Het kapitaal veegt onze meest elementaire rechten onder tafel. We moeten de strijd tegen dit systeem aangaan!

Er bestaan alternatieve vormen van landbouw, maar die komen vandaag niet aan bod omdat er geen democratische controle is op de productie en distributie van voedsel. We moeten deze belangrijke sector uit de handen van de multinationals halen. Monsanto is slechts een voorbeeld, alle parasiterende kapitalisten moeten uit de voedselketen worden gehaald.

De betoging van gisteren eindigde na twee uur in de Europese buurt. Tegelijk werd in Antwerpen een kleinere actie gevoerd waar de politie 80 betogers arresteerde en een GAS-boete oplegde. Democratische rechten zoals het betogingsrecht worden repressief onderdrukt, multinationals als Monsanto krijgen vrijspel om hun winsten op te drijven door te bepalen wat al dan niet op ons bord komt.