ULB verkoopt groene ruimte aan immobiliënsector. Studenten protesteren

Afgelopen vrijdag voerden een 50-tal studenten van de ULB actie voor het gemeentehuis van Elsene. Ze protesteerden tegen de bouw van luxehuisvesting op de universiteitscampus. De Actief Linkse Studenten (ALS) waren uiteraard op de actie aanwezig, naast onder meer Comac (studenten van PVDA).

Verslag door Stéphane P. (Brussel)

In 2006 verkochten de autoriteiten van de ULB terreinen van de Pleincampus aan de immobiliënbedrijven Immobel en Louis De Waele. Het argument van de directie: de universiteit had geld nodig. Het project zal ertoe leiden dat groene ruimte verloren gaat. Deze ruimte was belangrijk voor de biodiversiteit en de levenskwaliteit van de omwonenden, het is de grootste groene ruimte van Elsene en dus ook een groene long in de stad.

Er is door de directie van de ULB gekozen voor een schandalige privatisering. De reden hiervoor ligt bij het chronische gebrek aan middelen voor het volledige onderwijs in het land. De verantwoordelijken hiervoor moeten in de verschillende opeenvolgende regeringen en bij de gevestigde partijen gezocht worden. Het gebrek aan middelen voor onze scholen en universiteiten zet de uniefs ertoe aan om het publieke onderwijs aan de privé uit te verkopen.

We hebben nood aan meer publieke middelen voor het onderwijs, een bedrag van 7% van het BBP zou een goede start zijn. Het zou het mogelijk maken om onze scholen uit de inhalige handen van de immobiliënmakelaars te houden. We hebben ook nood aan gratis en degelijke huisvesting voor studenten zodat op kot gaan geen onmogelijke financiële last is. Om de leefomgeving in de steden te verbeteren, is er bovendien nood aan het behoud van de weinige bestaande groene ruimtes.