Goede opkomst toont potentieel brede beweging tegen besparingen in onderwijs

betogingDe organisatoren van de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) en de studentenraden hadden pas op het laatste moment een snelle oproep voor een betoging gedaan en hoopten op een duizendtal aanwezigen. Het waren er veel meer, zelf hadden de organisatoren het in de toespraken over 4.000 aanwezigen. Zelfs indien dat overdreven is, wijst de opkomst wel degelijk op het potentieel voor een brede beweging tegen alle besparingen in het onderwijs.

“Bourgeois, Crevits, van ons krijg je niets”, “Bespaar niet op onderwijs, bespaar niet op onze toekomst”, aan slogans ontbrak het niet op de betoging en dit ondanks het feit dat het lang geleden is dat er nog sterke studentenbetogingen waren. Indien alle besparingsmaatregelen van de rechtse regeringen op dergelijk verzet botsten, dan zullen die regeringen het niet makkelijk hebben in de komende maanden.

De opkomst voor de betoging overtrof de verwachtingen van de organisatoren en de media. Het geeft aan dat het thema van het inschrijvingsgeld bijzonder gevoelig ligt. Bovendien bleek er een grote openheid om het open te trekken naar verzet tegen alle besparingen. Onze toekomst wordt niet alleen bedreigd door de aanvallen op het onderwijs, maar door de aanvallen op alle vlakken. Van de middelen voor jeugdbewegingen over besparingen in de culturele sector tot aanvallen op de lonen en uitkeringen voor wie afgestudeerd is.

Het potentieel voor de uitbouw van de beweging moet gegrepen worden. Niet om alle aandacht te vestigen op onderhandelingen met de minister van onderwijs of het parlement, daar zullen ze pas luisteren als ze hiertoe gedwongen worden door een massabeweging. Het potentieel gebruiken kan door te bouwen een brede beweging van onderuit. Een beweging met openheid voor discussie over verdere stappen, eisen en actiemethoden, waarbij er een brede betrokkenheid is met respect voor elks eigenheden en standpunten. Deze beweging kan zich versterken met een opbouwend actieplan. Er is een datum gelanceerd voor een volgende betoging, wel pas op 17 november. Maar dat geeft ruimte om in de aanloop ernaar te bouwen aan regionale acties.

Pakweg een verbod op pamfletten en vlaggen, zoals enkele organisatoren op deze betoging wilden opleggen, doet eerder denken aan de GAS-logica van de oprukkende repressieve staat dan aan de uitbouw van een open beweging met democratische betrokkenheid. De aanwezigheid van personeelsleden van ABVV en ACV op de betoging was een enorm positief gegeven en kan de eenheid tussen personeel en jongeren versterken, wat ons betreft had dit sterker in de verf mogen gezet worden.

Met de Actief Linkse Studenten en Scholieren waren we uiteraard ook op de betoging aanwezig. We hebben onze slogans mee gelanceerd en verdeelden ons pamflet waarin we uitleggen hoe de beweging kan versterkt worden. We namen ook deel aan de Franstalige delegatie rond FGTB-Jeunes en JOC en er waren linkse socialisten onder de aanwezige syndicalisten van ABVV en ACV. De betoging toonde het potentieel, wij zullen er alles aan doen om dit verder te benutten. Een volgende stap is alvast de betoging die volgende week gepland is in Gent en die ondersteund wordt door zowel scholierencomités als het studentencomité. Afspraak op woensdag 8 oktober om 14u aan het Zuid in Gent!

Dit is het begin van een strijd. Bouw mee aan een sterke beweging waarmee we overwinningen kunnen bekomen!