Verslag door Jeroen, foto’s door het scholierenactiecomité van St Lucas
Een succesvolle Gentse scholierenstaking bracht vandaag 800 scholieren samen op Sint Pietersplein. Met hun actie maken de Gentse scholieren één ding erg duidelijk: 890 euro inschrijvingsgeld, nieuwe besparingen op werkingsmiddelen, meer uren voor leerkrachten zonder extra loon en alle ander besparingsmaatregelen, die komen er niet door! De scholieren besluiten resoluut om samen met ouders, leerkrachten en de rest van de werkende bevolking deze regering en het besparingsbeleid weg te staken.
In de voorbije weken werden diverse acties georganiseerd in Gentse middelbare scholen. Aangezien de regering doof blijft voor het protest, kiezen de scholieren ervoor om te tonen dat het hen menens is. Met de eerste scholierenstaking sinds de stakingen tegen het uitbreken van de oorlog in Irak, meer dan 10 jaar geleden, wordt het protest voorbij de schoolmuren naar de straat gebracht. Op 5 middelbare scholen (KA Gentbrugge, Sint Lucas, De Wingerd, de Steinerschool en atheneum Voskeslaan) en één hogeschool (hogeschool Sint Lucas) werd vandaag een piket gezet en werd betoogd naar het Sint Pietersplein. Opvallend was de erg positieve houding op elke school van leerkrachten en personeel. Ook bij wijkbewoners, zoals in de wijk Ledeberg waar het KA Gentbrugge door betoogde, was dat het geval. Hetzelfde bij buschauffeurs en vele anderen. Telkens werden de betogende scholieren positief ontvangen. Jammer genoeg vonden enkele directies het toch nodig te proberen om scholieren te intimideren en te dreigen met sancties, zoals op het Sint Lucas en De Wingerd.
Desondanks verzameleden bijna 800 scholieren op het Sint Pietersplein, goed voor de grootste stakingsactie van scholieren in 10 jaar. Daarna volgde een dynamische betoging doorheen de studentenbuurt. Oorverdovend weerklonk de slogan “Bourgeois, Crevits, van ons krijg je niets!” tussen de faculteitsgebouwen. Tijdens de betoging werd ook halt gehouden aan de het kantoor van ACOD in de Bagattenstraat waar Tim Joosen, ACOD-afgevaardigde aan de Ugent, de betoging toesprak namens het personeel en hun solidariteit overbracht.
Aansluitend werd een goed bijgewoonde algemene vergadering georganiseerd in studentenhuis ‘De Therminal’ waar ongeveer 400 scholieren verdere acties bespraken. Koerian van de Actief Linkse Studenten (ALS) beschreef er de impact van de op handen zijnde besparingen: “Nu al zijn er containerklassen. Nu al zijn er te weinig leerkrachten. De volgende besparingen zullen een ramp zijn. Dus, als deze regering niet wil luisteren moeten wij onze strijd verder organiseren. Onze volgende grote actie moet de nationale betoging van 6 november zijn en de stakingsacties van 1 en 15 december.” Het voorstel om mee met de werkende bevolking actie te voeren op 6 november werd door een erg grote meerderheid van de aanwezigen aanvaard. De ALS en LSP roepen alvast alle scholieren, studenten, ouders en personeel op om massaal te staken op 6 november en deel te nemen aan de nationale vakbondsmanifestatie in een groot ‘onderwijsblok’. In de komende weken zullen de actiecomités mee de actie voorbereiden.
Verschillende tussenkomsten uit de zaal wezen op de nood om samen met personeel en werkenden actie te voeren. Thomas van ABVV-jongeren zei: “De acties van de Gentse scholieren zijn een voorbeeld voor alle scholen maar ook voor de bedrijven. Deze regering valt immers niet alleen jongeren aan maar alle werkenden.” Tijdens de meeting viel vooral het enorme enthousiasme en de bereidheid om verder actie te voeren op. F., scholier op de Voskeslaan, stelde: “NU is het moment om onze strijd te organiseren, als we wachten zal het te laat zijn!” K, scholiere op Sint Lucas, lanceerde een warme oproep om te bouwen aan scholierencomités in alle Gentse scholen en zei: “we moeten onze comités verder organiseren, want hoe beter we georganiseerd zijn, hoe sterker we staan.”. Met zo een bruisende algemene vergadering is het duidelijk dat de Gentse scholieren niet van plan zijn de straat te verlaten, maar integendeel pas begonnen zijn met bouwen aan een beweging tegen alle besparingen.
Na de vergadering haalden de ALS ook 150 euro steun op, waarmee alvast een deel van de kosten van de actie mee konden worden gedekt. We vragen iedereen die kan om ook mee de campagne financieel te ondersteunen. We kregen ook contactgegevens van 100 mensen die actief willen worden bij de ALS. We willen ook een warme oproep doen aan iedereen die extra foto’s heeft om die door te zenden naar de redactie (redactie@socialisme.be).