Geslaagde antifascistische betoging in Brussel

Verslag overgenomen vanop blokbuster.be

Amper enkele dagen na de grote vakbondsbetoging werd vandaag opnieuw betoogd in Brussel. Honderden jongeren en syndicalisten trokken op in een betoging die kaderde in een Europese actiedag tegen extreemrechts, een initiatief dat vertrok vanuit de Griekse antifascistische comités. De datum van 9 november was niet toevallig gekozen, op die dag in 1938 vond Kristalnacht plaats.

76 jaar geleden werd een excuus ingeroepen om in nazi-Duitsland op grote schaal Joodse winkels, huizen en synagogen te vernietigen. Het was een verdere stap in de opbouw van de naziterreur tegen Joden en al wie het nazi-project in de weg stond, in de eerste plaats de georganiseerde arbeidersbeweging. Het doel van de nazi’s was een ultra-kapitalisme waarin geen enkele tegenspraak geduld werd. Daartoe werd de arbeidersbeweging met de grond gelijk gemaakt. Als het van neonazi’s vandaag afhangt, gebeurt dat opnieuw.

Gouden Dageraad en co leggen de verantwoordelijkheid voor de crisis niet bij de speculanten, niet bij de bankiers, niet bij de grote bedrijven die belastingen via Luxemburg en elders ontduiken, niet bij de grote bedrijven die in ons land alleen op 240 miljard euro cash zitten zonder het te investeren. Neen, voor hen zijn de migranten verantwoordelijk en is er bijgevolg geen klassenstrijd nodig maar verzet tegen migranten.

Vandaag is er klassenstrijd. De andere kant voert die bewust met een nooit geziene aanval op onze verworvenheden. Wij beginnen langs onze kant de strijd ook te organiseren met donderdag een fenomenale betoging. We voeren niet alleen actie om Michel I weg te krijgen, heel het besparingsbeleid moet weg. De anti-werknemersregering moet niet vervangen worden door een andere anti-werknemersregering, maar door een arbeidersregering. In onze strijd voor een andere samenleving zijn racisme, seksisme en al wat ons verdeelt obstakels. Geen ruimte laten aan deze obstakels is onderdeel van onze strijd.

Vandaag maakten we duidelijk dat we internationaal ‘No Pasaran’ zeggen tegen extreemrechts. Het geweld van Gouden Dageraad maar even goed het verdelende rechtse populisme of extreemrechts bij ons werden geviseerd. Gouden Dageraad dreigt ook hier, gisteren was er een meeting van neonazi’s in ons land. Maar er was ook VB’er Rob Verreycken die dreigde met tegenactie en daarvoor symbolen van Gouden Dageraad gebruikte. Met een straatvechter aan hoofd van VB zal het daar niet beter worden, zelfs indien we vandaag niets merkten van de actie van Verreycken.

De betoging werd gedragen door verschillende organisaties die de afgelopen maanden meermaals de handen in elkaar sloegen voor gezamenlijke initiatieven. Het doel is dan ook om tot een sterkere antifascistische coördinatie te komen. De betoging vandaag heeft daar aan bijgedragen.

Blokbuster bedankt de organisaties die de actie vandaag mee mogelijk maakten en/of steunden: JOC Bruxelles (Jeunes Organisés et Combatifs), Jeunes FGTB Charleroi-Sud Hainaut, USE (Union Syndical Etudiante), Initiative solidarité à la Grèce qui résiste, ALS (Actief Linkse Studenten), CADTM (Comité pour l’annulation de la dette du tiers monde), SAF (Steunpunt Antifascisme), AFF (Anti-Fascistisch Front), Jeunes FGTB, LSP (Linkse Socialistische Partij), Fewla (soutien à la lutte du peuple mapuche), Syndicalisten tegen Fascisme, BBTK-SETCa BHV Hôpitaux, groupe Réagis de la FGTB de Bruxelles, JAK (Jonge Antikapitalisten), Comac. We bedanken ook uitdrukkelijk de mooie Koerdische delegatie die vorige week nog mee aan de basis lag van de grote betoging van solidariteit met het Koerdische verzet in Kobanê tegen de barbaarse IS.

Deze betoging in Brussel was een geslaagde stap in de opbouw van een sterker antifascisme in ons land. We zullen hier verder op bouwen!

Reportage van VRT Nieuws

Enkele foto’s van de betoging door PPICS: