NSV probeert Leuvense meeting te verstoren

Meeting in Leuven

Extreemrechtse studenten van NSV (Nationalistische Studentenvereniging) probeerden afgelopen maandag in Leuven een bijeenkomst van de Actief Linkse Studenten in samenwerking met LSP, te verstoren. Onder het mom dat ze kwamen ‘discussiëren’, wilden ze de meeting verstoren en de aanwezigen filmen.

Het is een gekende strategie van extreemrechts. Door politieke tegenstanders te intimideren willen ze uiteindelijk activiteiten van andersdenkenden onmogelijk maken. We zagen dit eerder al in andere steden. In Antwerpen werd in 2009 ook begonnen met enkele NSV’ers die stelden dat ze wilden ‘discussiëren’ op een openbare activiteit waarna een filmpje werd verspreid om te tonen wie er aanwezig was. Het ontaardde echter al snel tot een gemaskerde fysieke aanval (zie: http://blokbuster.be/nl/?p=6067). Als we extreemrechts niet meteen stoppen, gaan ze telkens een stap verder. Met discussiëren heeft dat niets te maken, het gaat enkel om intimidatie. Toen we hen vriendelijk meedeelden dat ze niet welkom waren op de bijeenkomst, reageerden de NSV’ers overigens bijzonder gepikeerd. Ze beweerden dat ze als fascisten toch ook ‘economisch links’ zouden zijn (waarvan we onthouden dat ze zichzelf als ‘fascist’ beschouwen) en begonnen te duwen. Enkele ALS-pamfletten die nog in de gang lagen, verdwenen in de vuilbak.

Dat ze niet kwamen om te discussiëren, bleek overigens uit de reactie die NSV zelf publiceerde. Zonder een woord over de situatie in Griekenland te zeggen, wordt meteen overgegaan tot het tonen van beelden, met de GSM gemaakt, van de aanwezigen. Extreemrechts heeft op het vlak van inbreuken op de privacy van linkse militanten een kwalijke reputatie. Destijds beschikte het over een heuse eigen inlichtingendienst in de vorm van KOSMOS (Kring voor Onderzoek naar Socialistische en Marxistische Ondermijning van de Samenleving). Midden jaren 1990 probeerde Kosmos in ALS te infiltreren om informatie los te weken.

NSV-militanten hebben nu zonder toelating van de aanwezigen videobeelden gemaakt die publiek verspreid worden. Dit is een inbreuk op de privacy en we zullen niet nalaten om daar klacht voor in te dienen.

Daarnaast mobiliseren we verder naar de anti-NSV betoging van 12 maart in Gent. Dat wordt meteen de eerste grote anti-Pegida actie in ons land en de start van de campagne naar de volgende anti-Pegida mobilisatie op 13 april. Dan wil Pegida immers in Gent betogen. Tegenover hun haat en tegenover de dreiging van terreur komen wij op voor solidariteit.

De meeting over Griekenland was trouwens zeer succesvol. 34 aanwezigen luisterden geboeid naar wat vertegenwoordigers van Syriza en Bart Vandersteene van LSP te zeggen hadden over de mogelijkheid om te breken met het Europese besparingsbeleid. Het leidde tot een interessant democratisch debat, met heel wat vragen vanuit de zaal. De opkomst van linkse anti-besparingspartijen zet extreemrechts onder druk. Zo boeten de neonazi’s van Gouden Dageraad in Griekenland duidelijk aan belang in. De frustratie daarover reikt blijkbaar tot bij hun Leuvense aanhangers.