ALS Gent houdt meeting over seksisme #WijOverdrijvenNiet

wijoverdrijvenniet

Ongeveer 60 mensen tekenden dinsdagavond aanwezig voor de meeting rond seksisme georganiseerd door Actief Linkse Studenten Gent naar aanleiding van de grote media-aandacht rond de hashtag WijOverdrijvenNiet (#wijoverdrijvenniet).

Verslag door Emilie

Het sprekerspanel bestond uit Yasmine Schillebeeckx, blogster en initiatiefneemster van #wijoverdrijvennniet, Eline Huygens van Vrouwen Overleg Komitee (VOK) en Liesje van de vrouwencommissie van de Linkse Socialistische Partij (LSP).

Hoewel ook deze keer een 20-tal leden (‘gewapend met pet en lint tegen al dat feministisch geweld’) van het extreemrechtse KVHV (Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond) probeerden om de meeting te verstoren en de aanwezigen te intimideren, werd hen de toegang geweigerd en slaagden ze er niet in de enthousiaste sfeer in de zaal te bederven.

Yasmine Schillebeeckx opende de meeting met een overzicht van de vele reacties die ze kreeg op haar opiniestuk ‘Mijn naam is niet Hey Sexy’, dat in De Morgen verscheen. Eline Huygens plaatste seksisme in een breder maatschappelijk kader en verdedigde een collectieve arbeidsduurvermindering als oplossing voor een beter evenwicht tussen werk, gezin, vrije tijd en maatschappelijk engagement. Liesje maakte duidelijk dat seksisme inherent is aan het kapitalistische systeem. “Seksisme is immers, net als racisme, een handig middel om winsten te maximaliseren. Het dwingt een bepaald lichaamsbeeld aan vrouwen op, waardoor er een hele nieuwe markt aan cosmetica, dieetpillen en plastische chirurgie gecreëerd wordt,” zo stelde Liesje.

Vanuit de zaal kwamen heel wat vragen over onder andere de noodzaak aan een politieke vertaling van het ongenoegen dat vandaag heerst rond seksisme, de doeltreffendheid van quota’s voor vrouwen in bedrijven, de noodzaak aan degelijke seksuele voorlichting in het onderwijs, ….

Ook na de meeting werden nog enthousiast nagepraat over de oorzaken van seksisme en de mogelijke oplossingen ervoor. Vijf mensen waren erg geïnteresseerd in het dossier over seksisme dat deze maand verschijnt in ‘De Linkse Socialist’ en kochten ons maandblad. Er werd eveneens een abonnement op ons maandblad verkocht.