Geslaagde solidariteitsactie in Zeebrugge

Afgelopen zondag verzamelden antifascisten in Zeebrugge voor een solidariteitsbetoging. De actie was een antwoord op een haatmars tegen vluchtelingen van extreemrechts, voor de gelegenheid verzameld onder de naam Pegida. Ondanks de gietende regen daagden meer dan 200 mensen op voor een kleurrijke mars door het dorpscentrum. De Pegida-mars bracht een 150-tal skinheads en bekende gezichten uit extreemrechtse kringen bijeen.

Verslag door Jeroen

De betoging kwam er op initiatief van Hart Boven Hard en werd ondersteund door een reeks organisaties waaronder Gastvrij Gent, Bredene met een Hart voor Vluchtelingen, Solidarity For All, … LSP was ook aanwezig met een groep militanten, al werd zondag vooral gemobiliseerd naar de nationale betoging in Brussel van het vrouwencomité van mensen zonder papieren naar aanleiding van internationale vrouwendag.

De laatste weken is er een opbod tussen politici van traditionele partijen over wie het brutaalst is tegen vluchtelingen. Vooral in West-Vlaanderen lieten verschillende politici zich opmerken. Zo liet de burgemeester van Knokke, Maurice Lippens (Open VLD), zich ontvallen: “Sluit ze [vluchtelingen, red.] op in een kamp zoals Guantanamo”. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) riep inwoners op om “geen voedsel te geven aan vluchtelingen”, alsof het om ongedierte zou gaan. Solidariteitsinitiatieven zoals dat van de lokale pastoor Fernand Maréchal, die een infopunt voor vluchtelingen opende in zijn kerk en hen daar liet overnachten, worden door diezelfde politici gedwarsboomd.

Extreemrechts probeert gebruik te maken van het reactionair opbod om zichzelf te versterken en te kijken hoe ver het kan gaan. Waar dat toe kan leiden, zagen we al in verschillende Europese landen, zoals in Nederland en Duitsland waar aanvallen op asielcentra en vluchtelingen in stijgende lijn zitten. De ‘oplossing’ van de Brugse politie, onder leiding van Sp.a burgemeester Renaat Landuyt, om mensen zonder papieren dan maar op te pakken om “confrontaties met betogers” te voorkomen is een schande. Zo worden de slachtoffers opnieuw benadeeld en zelf verantwoordelijk gesteld voor de agressies van extreemrechts.

Net daarom zijn solidariteitsbetogingen zoals die in Zeebrugge belangrijk. Solidariteit is er, maar het is enkel door het zichtbaar te maken op straat, via consequente tegenmobilisaties, dat we extreemrechts en het reactionaire opbod kunnen terugduwen. Diegenen die zondag de regen trotseerden, zullen er alvast niet aan twijfelen om ook bij volgende acties de mobilisatie mee te bouwen.

Volgende afspraak: 17 maart in Leuven