Studenten en docenten KdG voeren actie tegen vermarkting sociaal werk

actiesociaalwerkNiet alleen sociaal werkers, maar ook toekomstige sociaal werkers en hun docenten verwerpen de uitverkoop van de sociale sector in Antwerpen.

Gisteren voerden de studenten en docenten van de Karel de Grote Hogeschool actie tegen de vermarkting van de sociale sector in Antwerpen. Bij die ‘tendering’ zouden onder meer preventie van intrafamiliaal geweld, daklozenopvang en woonbegeleiding worden opengesteld voor de private sector. Die kan deze werkingen dan exploiteren.

Artikel door Stef, student sociaal werk van de KdG

De poorten van het gebouw van de KdG werden ‘s ochtends gesloten en iedereen die binnen wilde, kreeg eerst een pamflet en werd bestempeld met een barcode. De studenten werden namelijk voor een dag een product, net zoals de sociaal werkers en hulpbehoevenden in de stad.

Zowel studenten als docenten, net als enkele mensen uit het werkveld, namen deel aan het protest dat ze samen hadden georganiseerd. Studenten behingen de school woensdagavond nog met affiches en maakten een eigen spandoek. De ochtend van de actie waren de deelnemers vroeg uit de veren zodat ze om 8 uur de eerste studenten al konden aanspreken. De actie kon op veel bijval van studenten en docenten uit verschillende studierichtingen rekenen.

De solidariteit die sociaal werkers, cliënten, studenten en docenten tonen, doorprikt het verhaal van OCMW-voorzitter Fons Duchateau. Hij stelt dat mensen die zich verzetten tegen de ‘tendering’ dat doen uit egoïstische motieven. De sociaal werkers die in protest gaan doen dit niet alleen voor zichzelf maar vooral voor hun cliënten. Hetzelfde geldt voor de studenten die zich inzetten voor de campagne. Zij zijn niet enkel bezorgd om hun toekomstige jobs, ze doen het vooral voor de reeds actieve sociaal werkers en hun cliënten.

De solidariteit die zij met elkaar tonen is essentieel in de strijd tegen vermarkting en privatisering in alle sectoren. Het pamflet dat verspreid werd, wees hier dan ook op. Alle werkenden in de publieke sector moeten de handen in elkaar slaan en zich samen verzetten. Duchateau liet immers al verstaan dat het stadsbestuur niet wil stoppen bij het sociaal werk.

De actievoerders op de hogeschool nodigen geïnteresseerden uit om zich op donderdag 27 oktober aan te sluiten bij de manifestatie op het Mechelseplein, aan het OCMW-raadsgebouw. Ook de Universiteit Antwerpen en de andere hogescholen in de stad lieten al verstaan dat ze een delegatie naar die actie zouden sturen. De hogescholen en universiteit tonen zich dus ook solidair met elkaar.

Ook de Actief Linkse Studenten en LSP zijn solidair en mobiliseren voor het protest. De ALS organiseert bovendien een meeting over het thema van de vermarkting in de sociale sector. Deze zal plaatsvinden op dinsdag 25 oktober in café Multatuli in de Lange Vlierstraat.