Stop racisme, seksisme & homofobie

Onze zomersticker
Onze zomersticker

Op vijf jaar tijd is het aantal dossiers over islamofobie in ons land verviervoudigd van 55 tot 201. In juni maakte homofobe terreur in Orlando minstens 49 dodelijke slachtoffers. Ondertussen wordt seksisme goedgepraat door delen van het establishment. Neen, de strijd tegen racisme, seksisme en homofobie is nog lang niet gestreden.

Iedereen was geschokt door de aanslag op een gayclub in Orlando. Het leidde tot een golf van protest en verontwaardiging. Maar ook tot schandalige acties van extremistische religieuze groepen die de begrafenissen van de slachtoffers wilden verstoren met homofoob protest. In hun haat vinden conservatieve extremisten van allerhande slag elkaar. De rechtse populist en notoire seksist Trump probeerde ook een graantje mee te pikken: niet om homofobie aan te klagen, maar wel om racisme te propageren. Haat zal niet beantwoord worden door nog meer haat, maar door solidariteit van de gewone bevolking. Die solidariteit zagen we na Orlando eens te meer in heel wat wakes en protestacties. Zo waren de Pride-optochten in de VS dit jaar bijzonder groot.

Ook bij ons is er een toename van racisme en seksisme. Wie dacht dat gelijke rechten afgedwongen waren, vergist zich. Vrouwen verdienen nog steeds minder dan mannen en worden in een bijzonder gecommercialiseerde media als lustobjecten voorgesteld. Na de vreselijke gebeurtenissen in Keulen op oudejaarsnacht, toen er sprake was van ongewenste intimiteiten op grote schaal, deden de rechtse politici alsof seksisme een probleem is van migranten en asielzoekers. Nochtans zijn ook asielzoekers en migranten slachtoffer van het seksisme dat eigen is aan het kapitalisme. Vrouwelijke asielzoekers hebben het bijzonder moeilijk: door hun onzekere lot en zwakke positie in de samenleving hebben ze weinig rechten om in te gaan tegen seksueel geweld en onderdrukking.

Het is opmerkelijk dat de rechtse politici die na Keulen beweerden dat de strijd tegen seksisme prioriteit was, wel erg stil zwegen toen de extremistische neoliberale ondernemer Fernand Huts stelde dat moderne vrouwen hun mannen niet toelaten om te ondernemen omdat ze moeten meewerken in het huishouden. Of toen aan de Gentse universiteit een schandaal losbarstte rond een professor die doctoraatstudentes wel erg intiem begeleidde. Toen N-VA-gemeenteraadslid Carl Huybrechts nog een sportpresentator op de nationale televisie was, mochten er naar verluidt geen vrouwelijke commentatoren in zijn programma komen. “Geen wijven in mijn show,” zou het geklonken hebben. Seksisme is nog alomtegenwoordig en moet op alle vlakken bestreden worden. Dat zal niet gebeuren door enkel in woorden tegen seksisme in te gaan voor zover het uitkomt om een andere, racistische, agenda te dienen.

Racisme kent een opmars. In Oostenrijk werd een extreemrechtse presidentskandidaat nipt niet verkozen, in Frankrijk doet het FN van Marine Le Pen het goed in de peilingen en ook bij ons komt het extreemrechtse Vlaams Belang terug. Tegelijk is er een toename van het aantal racistische gewelddaden. Unia, het vroegere Gelijkekansencentrum, kreeg in 2010 55 klachten over islamofobie binnen. Vorig jaar waren dat er al 201. Het ging onder meer om meldingen van moslima’s wier hoofddoek op straat afgerukt was of gevallen van vandalisme tegen moskeeën. Naar aanleiding van de Brusselse aanslagen ontstond er discussie over racisme in het Mechelse politiekorps waardoor een mogelijk levensreddende tip over de terroristen van de aanslagen in Brussel verloren ging.

Met de Actief Linkse Studenten en Scholieren voeren we actief campagne tegen racisme, seksisme en homofobie. We doen dit omdat wat ons verdeelt, ons verzwakt. Discriminatie is een logisch onderdeel van een systeem vol ongelijkheid. Het kleine groepje kapitalisten dat het vandaag voor het zeggen heeft – denk aan de 62 superrijken die evenveel bezitten als de armste helft van de wereldbevolking – heeft alle belang bij discriminatie en vooroordelen. Deze vormen namelijk een obstakel voor eengemaakte strijd van de 99% voor een andere samenleving. Ze verbergen de fundamentele tegenstelling in deze samenleving: deze tussen de 1% superrijken en de 99% anderen.

Kapitalisme zonder racisme, seksisme en homofobie is niet mogelijk. Als er belangrijke stappen vooruit gezet zijn, is dit omdat we er actief voor gestreden hebben met de arbeidersbeweging. Maar elke stap vooruit is nooit permanent onder dit systeem dat steeds nieuwe manieren zoekt om de heerschappij van een kleine elite in stand te houden. Voer met ons campagne voor een andere samenleving, een socialistisch systeem waarin onderdrukking en discriminatie definitief tot het verleden behoren!