Doe mee met de Actief Linkse Scholieren

Doe mee met de lancering van een nieuwe linkse organisatie in de middelbare scholen: de Actief Linkse Scholieren die zich organiseren tegen het kapitalisme. Het kapitalisme is gebaseerd op de winsthonger van een kleine minderheid en ligt aan de oorzaak van de immense huidige maatschappelijke problemen: ongelijkheid, werkloosheid, armoede, oorlog, racisme, seksisme, homofobie, de milieucrisis,…

In de voorbije periode hebben we met Blokbuster en Internationaal Verzet, jongerencampagnes van de Linkse Socialistische Partij (LSP) reeds scholierenstakingen georganiseerd tegen de oorlog in Irak, acties en betogingen tegen het Front National en het Vlaams Belang, tegen de klimaatsproblemen, de strijd tegen seksisme, … De Actief Linkse Studenten bestaan reeds lange tijd in het hoger onderwijs met afdelingen in alle universiteiten en hogescholen.

Met Actief Linkse Scholieren willen we nu nog een stap verder gaan met de lancering van een politieke organisatie voor linkse scholieren. Op deze manier kunnen we ons organiseren en een links socialistisch alternatief formuleren op de oorzaak van de sociale ongelijkheid: het kapitalisme.

 


Waarom moeten wij betalen voor hun crisis?

Vandaag willen de verantwoordelijken voor de crisis dat wij, jongeren en werkenden, opdraaien voor hun crisis. Onder de vorm van massale afdankingen van werknemers, dalende lonen en verregaande besparingsplannen…

JOBS, geen racisme !

Welke toekomst hebben wij nog wanneer we de school verlaten? Vandaag is 1 op 5 jongeren werkloos, in Brussel en Henegouwen is de situatie nog dramatischer: één derde van de jongeren is daar werkloos. Jongeren zijn de eerste slachtoffers van de crisis. Na het verlaten van de school worden velen tewerkgesteld met tijdelijke contracten of als interim-werkkracht. Door de economische crisis zullen deze werkende jongeren als eerste hun job verliezen en staat er een massale jongerenwerkloosheid op ons te wachten.

In de pers beschrijven ze ons reeds als een “verloren generatie”. Als wij niet protesteren tegen deze situatie van jongerenwerkloosheid, zal extreem-rechts proberen te profiteren van deze situatie. Extreem-rechts wekt de illusie op dat buitenlands werkkrachten onze jobs “stelen”, terwijl het de topmanagers zijn die ons op straat zetten om hun winsthonger te stillen.

Daarom willen we met ALS samen met de jongeren van LSP een campagne lanceren met nieuwe betogingen onder de naam van jongerenmarsen voor werk in verschillende steden.

Meer publieke middelen voor het onderwijs !

Met de huidige besparingspolitiek is het duidelijk dat het onderwijs opnieuw aangevallen zal worden, terwijl de situatie in vele scholen reeds catastrofaal is. Naast het gebrek aan personeel, het te hoge aantal leerlingen per klas en de slechte toestand van de schoolgebouwen, zijn vele scholen amper in staat om de verwarming van de lokalen financieel te garanderen tot het einde van elke maand!

Er zijn steeds meer problemen met geweld op school; leerlingen, leerkrachten en opvoeders worden aangevallen, elke week wordt één meisje aangerand in een Belgische school. De ongelijkheid en de sociale ellende die door het kapitalisme worden veroorzaakt, hebben hun gevolgen voor individuen en hun sociale relaties. Velen hebben het gevoel dat er geen toekomst is voor hen. Zo is zelfmoord bij 15 tot 25-jarigen de tweede doodsoorzaak na verkeersongelukken.

In de jaren ‘70 bedroeg het deel van het Belgisch BBP (Bruto Binnenlands Product=de hoeveelheid goederen en diensten geproduceerd in één jaar, in één land) voor onderwijs ongeveer 7%, ondertussen is het al gedaald tot 5% (het verschil is gelijk aan ongeveer 6 miljard euro per jaar!). Iedereen is het erover eens dat de kwaliteit van het onderwijs sterk daalt. Daarom steunen wij met ALS de eis van de vakbonden: een stijging van de publieke overheidsuitgaven voor onderwijs naar 7%.

Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons !

Om ons te laten betalen voor hun crisis, gebruiken de kapitalisten systematisch het principe “verdeel en heers”: Belgen opzetten tegen immigranten, jongeren tegen ouderen, Vlamingen tegen Walen… Seksisme en homofobie worden gestimuleerd door het kapitalisme met als doel de uitbuiting van mensen te vereenvoudigen. We moeten ons verenigen in de strijd tegen de gevolgen van de crisis. Samen staan we sterker !

Stop de vernietiging van onze leefomgeving !

De economische crisis maakt de milieucrisis alleen maar erger. De winsthonger veroorzaakt steeds meer vervuiling en klimaatsverstoringen. Onze planeet wordt een onvoorspelbare wereld. We moeten de echte oorzaak van de milieucrisis aanpakken: het kapitalistische systeem.

 


Marx had gelijk

Het kapitalisme maakt momenteel zijn ergste crisis mee sinds de jaren ‘30. De voorbije maanden verwezen verschillende kranten naar Marx. Hij was degene die heeft uitgelegd dat het kapitalisme niet kan bestaan zonder zijn crisissen. Marx was een economist en politiek activist die in de 19e eeuw het kapitalisme in vraag stelde, zowel op economisch als op politiek vlak. Vandaag wordt het alleen maar duidelijker dat zijn analyse correct was.

De winsten van de topmanagers zijn mogelijk dankzij het deel onbetaalde arbeid van arbeiders. Aangezien arbeiders niet betaald worden voor hun geleverde arbeid, zijn ze niet in staat om alle geproduceerde goederen en diensten te kopen. Hierdoor ontstaan de overproductiecrisissen in het kapitalisme, beschreven door Marx.

Wat Marx vooral heeft gedaan was de basis leggen voor een alternatief op de kapitalistische maatschappij: het socialisme. In tegenstelling tot de bureaucratische dictaturen van de Sovjet- Unie en het communistisch China, is een echte socialistische maatschappij gebaseerd op de democratische verdeling van productie en rijkdom door de werkenden zelf. De welvaart zou op deze manier aangewend kunnen worden voor de werkelijke noden van de bevolking en het milieu, wat zou zorgen voor een echte en gelijke ontwikkeling op collectief en individueel vlak.

 


Sluit aan bij ALS!

Het kapitalisme in crisis zal zijn gevolgen hebben: oorlog, ellende en sociale onrust zijn te verwachten. Met ALS willen we jongeren organiseren in het verzet tegen het kapitalisme en voor de opbouw van een democratische socialistische maatschappij. Neem deel aan de openingsmeetings van de ALS-scholieren !

Enkele eerste meetings zijn:

     

  • woe. 16 september: Gent. 14u afspraak aan Post Plaza op de Korenmarkt
  • woe. 16 september: Dendermonde. 14u Café Den Tijl op de Grote Markt
  • woe. 23 september: Brussel. 15u, Café “Ebrius”, Place Rouppe, 6
  • woe. 30 september: Kortrijk. 14u in Tean Jeugd – JOC. Filips van den Elzaslaan 35
  • woe. 30 september: Luik. 13h15, locaux de la Fédération des Etudiants, 24 place du Vingt Août
  • woe. 30 september: Antwerpen. 14u

 


24/10: nationale conferentie van ALS

Op 24 en 25 oktober organiseert LSP haar debat- en discussieweekend «Socialisme 2009» in de Kriekelaar (Gallaitstraat, 1030 Brussel). Meer info op socialisme.be

Het weekend begint met de nationale conferentie van ALS scholieren en studenten op zaterdagochtend 10u30 tot 13u. Tientallen studenten van overal in België zullen er ervaringen uitwisselen en debatteren over de aankomende campagnes. Een genodigde uit Engeland zal de campagne «Youth Fight For Jobs» toelichten.

Schrijf je snel in voor de conferentie en het socialisme weekend via socialisme 2009@socialisme.be. (studentenprijs 8€ in voorverkoop (10€ ter plaatse) voor het weekend en 5€ in vvk voor 1 dag (6€ ter plaatse).

>>>  PDF-versie van dit pamflet