Neo-nazi’s vallen linkse bijeenkomst fysiek aan

PERSBERICHT VAN DE ACTIEF LINKSE STUDENTEN

Dat de sfeer aan de Antwerpse universiteit de afgelopen dagen gespannen was, stond al eerder vast. Maar de op voorhand aangekondigde fysieke aanval door extreem-rechts op een linkse jongerenbijeenkomst tart alles. De Actief Linkse Studenten zijn verontwaardigd.

Een publieke bijeenkomst van de ALS aan de Antwerpse universiteit over de crisis van het kapitalisme en het marxistische antwoord hierop, werd het slachtoffer van georchestreerd geweld uit extreem-rechtse hoek.

Een groepering die zich “Autonome Kameraden” noemt (maar in feite bestaat uit leden van NSV, de studentenclub van het Vlaams Belang) kondigde op voorhand aan dat het van plan was de bijeenkomst onmogelijk te maken. Dat was naar eigen zeggen een vergelding voor het verbod van de universiteit op de meeting van NSV met de Britse extreem-rechtse aanvoerder Nick Griffin, een veroordeelde holocaustontkenner en racist.

Op 8 oktober stond de ALS er alleen voor om de aangekondigde aanval op te vangen en af te weren. We hebben dit ook gedaan, we hebben ons fysiek verdedigd en (letterlijk) terug gevochten toen de groep van zowat 20 neo-nazi’s chargeerde. Hierdoor is de charge mislukt en moesten de neo-nazi’s afdruipen, het numerieke overwicht van de ALS was te groot.

Dit geweld is nooit gezien aan de Antwerpse universiteit. Vreemd genoeg werd pas nadien opgetreden door de politie en dan nog erg zachthandig: een loutere identiteitscontrole volstond volgens de ordediensten. Een groep gemaskerde jongeren die studenten aanvalt, wordt blijkbaar niet gezien als een groot gevaar. Bovendien werd reeds eerder een meeting onmogelijk gemaakt en werd deze actie publiekelijk aangekondigd.

ALS klaagt het geweld aan en zal het beantwoorden. Niet met geweld en terreur, dat zijn de methoden van extreem-rechts. Wel door het informeren en mobiliseren van de studenten en personeelsleden.