Zomercampagne aan de festivals. Jongeren organiseren in strijd voor werk

Deze zomer zullen onze jongerencampagnes op volle toeren draaien. Met de Actief Linkse Studenten en Scholieren zullen we aan tientallen festivals tussenkomen om jongeren te organiseren voor lokale acties voor werk in verschillende steden. Enkele belangrijke mobilisaties dienen zich aan: protest tegen de Europese defensietop in Gent in september, protest tegen de Millionaire Fair in Antwerpen, een klimaatactie in november en Europees vakbondsprotest op 29 september.

Minister van werk Joëlle Milquet (CDh) doet er alles aan om ons te doen geloven dat er iets wordt gedaan aan de werkloosheid en dat de gevolgen van de crisis voor werkenden en jongeren bijna gedaan zijn. Maar Milquet slaagt er niet in om het falen van haar neoliberale beleid volledig toe te dekken. Jongeren worden nu zelfs gratis aan het patronaat geleverd en betaald met gemeenschapsmiddelen. Dat verhindert niet dat de werkloosheid dit jaar volgens het Planbureau kan stijgen tot 13,3%, wat een na-oorlogs record zou zijn.

Jongeren worden bijzonder hard getroffen door die stijgende werkloosheid. Dat is de aanleiding voor LSP om samen met anderen lokale acties op te zetten. Langs Franstalige kant wordt samengewerkt met de KAJ en lokale afdelingen van de ABVV-Jongeren naast anderen in verschillende regio’s. Er zijn actie- en mobilisatiecomités opgezet om van onderuit te bouwen aan een campagne waarin jongeren actief worden betrokken.

Er zijn in het najaar verschillende acties voorzien. Op 25 september zal er in Antwerpen, waar de jongerenwerkloosheid op een jaar tijd met 50% is toegenomen, worden geprotesteerd. Aanleiding is een luxebeurs voor de superrijken, de Millionaire Fair. Op 14 oktober volgt een actie in Brussel, een stad waar meer dan één op de drie jongeren werkloos is. Er zijn in oktober en november ook acties voorzien in Luik, Charleroi en Luik. Mogelijk volgen er dan ook eerste acties in Namen en Waals Brabant.

In Gent nemen we mee een initiatief om te betogen tegen een Europese top van de ministers van oorlog op 23 en 24 september. Die top moest een hoogtepunt worden voor minister De Crem. Die lanceerde eerder het idee van “vrijwillige legerdienst” in een poging om van de massale jongerenwerkloosheid gebruik te maken om goedkope arbeidskrachten voor het leger aan te werven.

In onze campagnes zullen we ook terugkomen op de strijd tegen racisme en fascisme. De slogan “Jobs, geen racisme” is actueler dan ooit. Volgend academiejaar zullen we verder campagne voeren tegen de erkenning van het extreem-rechtse NSV en in maart komt er een nieuwe anti-NSV betoging in Gent. Langs Franstalige kant nemen we deel aan de campagne JAF (Jeunes Anti-Fasciste) die wordt opgezet door ABVV-Jongeren.

ALS en de jongeren van LSP willen het jonge en dynamische verzet tegen het kapitalistische systeem organiseren en versterken. In het kapitalisme is een kleine minderheid van kapitalisten verantwoordelijkheid voor de werkloosheid, onzekerheid, oorlog, racisme, seksisme en homofobie. Doe mee met het verzet hiertegen, werk mee aan onze campagnes!

Wil je mee campagne voeren op een festival?

Deze zomer zullen we campagne voeren aan onder meer volgende festivals:

   

 • Couleur Café – Brussel
 • Les Ardents -Liège
 • Klinkende Munt – Brussel
 • Dour festival
 • Gentsefeesten
 • Reggae Geel
 • Folkfestival Dranouter
 • Lokerse Feesten
 • Brussels Summer Festival
 • Pukkel Pop – Hasselt
 • City Parade – Brussel