Jongeren organiseren om tot verandering te komen

De Actief Linkse Studenten en Scholieren zijn rond diverse thema’s en campagnes actief. We verzetten ons tegen racisme, seksisme en verdeeldheid. We vechten voor gratis en degelijk onderwijs en komen op voor een toekomst voor jongeren. De problemen waarmee we geconfronteerd worden, zijn het resultaat van een ziek systeem waarin enkel de winsten van een kleine elite van tel zijn.

Marx is back!

Om de crisis van hun systeem te begrijpen, moeten zelfs burgerlijke economen naar Marx teruggrijpen. Nadat Roubini naar Marx verwees, volgde ook George Magnus, senior economic adviser van UBS: “De geest van Marx (…) is uit het graf opgestaan midden een financiële crisis en bijhorende economische slump. De analyse van het kapitalisme door de filosoof had heel wat gebreken, maar de huidige wereldeconomie vertoont akelig veel gelijkenissen met de omstandigheden die hij voorzag”.

Magnus wijst erop dat het kapitalisme aan de ene kant een accumulatie van rijkdom bij een kleine minderheid kent, terwijl er anderzijds een “accumulatie van miserie” voor de meerderheid is. Hij wijst erop dat de Amerikaanse ongelijkheid op het hoogste niveau sinds de jaren 1920 staat, “voor 2008 werd de inkomensongelijkheid verborgen door factoren zoals gemakkelijk krediet, waardoor arme gezinnen een hogere levensstijl konden aannemen. Maar nu komen de problemen aan de oppervlakte”.

Organiseren en mobiliseren

Economen zoals Magnus en Roubini beseffen dat de situatie bijzonder ernstig is. Ze beperken hun verwijzingen naar Marx tot analyses van de crisis zonder in te gaan op wat Marx als ‘oplossingen’ naar voor bracht. Daarmee willen ze het marxisme ontdoen van haar actieve component: de uitbouw van een alternatief. De marxistische analyse van het kapitalisme kan daar nochtans niet los van worden gezien.

Met ALS organiseren we jongeren om te discussiëren maar ook om te mobiliseren. We nemen deel aan acties en campagnes. Uit de bewegingen in Noord-Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Europa blijkt hoe jongeren een dynamische rol kunnen spelen en het voortouw nemen in verzet. Uit deze revolutionaire golf blijkt ook de noodzaak om ons protest te organiseren en richting te geven.

ALS komt op voor een wereld waarin de productie en de gehele maatschappij onder democratisch beheer en controle van de jongeren en werknemers zelf staat. Een echte democratie die aan ieders behoeften kan voldoen, een democratische socialistische samenleving.

Doe mee, kom naar onze activiteiten of sluit je ineens aan!

 


Actief Linkse Studenten: meetings en actie

In de aanloop naar de betoging van de Indignados in Brussel op zaterdag 15 oktober, organiseren de Actief Linkse Studenten deze week meetings over het verzet in Europa. Daarbij hebben we twee sprekers: Clara Aguila die als Spaanse actief was in de pleinbezetting van Barcelona en Donna Litzou, een Griekse studente die actief is in het protest in Griekenland. Op dinsdag worden ze aan de ULB vervoegd door Europees parlementslid Paul Murphy.

     

  • ma. 10 oktober. Luik. 19u, Fédération des Etudiants, 24 place du 20 Août. Met Donna Litzou en Clara Aguila
  • di. 11 oktober. ULB. 19u lokaal h1309. Met Donna Litzou, Clara Aguila en Paul Murphy
  • woe. 12 oktober. Antwerpen. 19u30, stadscampus, Universiteit Antwerpen, Rodestraat 9. ‘Het kapitalisme werkt niet, welk alternatief?’ Met o.a. Donna Litzou
  • wo. 12 oktober. Hasselt. 19u lokaal C1, Gebouw D, Universiteit Hasselt, Campus Diepenbeek. ALS-meeting: Het kapitalisme werkt niet, welk alternatief?
  • do. 13 oktober. Leuven. 20u MTC 0012 Hogeschoolplein Leuven. Met Donna Litzou en Clara Aguila
  • do. 13 oktober. Gent. 19u30 aud A Blandijn. Met sprekers van ALS
  • vr. 14 oktober. Namen. 19u Rue de Bruxelles 23. Met Donna Litzou en Clara Aguila
  • Zaterdag 15 oktober : Internationale betoging van de indignados. Noordstation – Brussel. Wellicht om 14u