Hypocrisie van het liberale antifascisme

1999. In Oostenrijk komt de FPÖ van Jörg Haider aan de macht. Louis Michel, toenmalig partijleider van de Franstalige liberale MR, verklaart meteen dat hij niet langer in Oostenrijk zou gaan skiën.

2014. In Oekraïne komt met actieve steun van Verhofstadt en andere liberale partijgenoten een nieuwe regering aan de macht met daarin actieve neonazi’s.

De extreemrechtse partij Svoboda in Oekraïne kent geen massale steun onder de bevolking, maar kan gebruik maken van de ruimte dat het krijgt van het establishment. Die ruimte wordt gebruikt om posities op straat in te nemen en de eigen krachten te versterken. Tot wat dit kan leiden, hebben de Griekse geestesgenoten van Svoboda en de privémilitie Rechtse Sector aangetoond: een escalatie van geweld en intimidatie. De deelname van extreemrechts aan de nieuwe Oekraïense regering betekent niet dat er een ‘fascistische regering’ is, maar het biedt extreemrechts natuurlijk wel heel veel mogelijkheden om zich uit te bouwen.

De hypocrisie van het liberale ‘antifascisme’ wordt in Oekraïne op bijzonder pijnlijke wijze doorprikt. Hoe kunnen Verhofstadt en co nog enige geloofwaardigheid aan de dag leggen als ze beweren tegen groepen als Gouden Dageraad te zijn? Of zelfs indien ze dichter bij ons de kiezers van het Vlaams Belang als mestkevers omschrijven?

Als de geopolitieke en strategische belangen van het Europese kapitalisme het vereisen, zetten liberalen stante pede hun eerdere bezwaren tegen extreemrechts aan de kant. Het feit dat die bezwaren zich beperken tot het morele vlak maakt dat gemakkelijker.

Ons antifascisme beperkt zich niet tot morele argumenten. We vertrekken van de belangen van de onderdrukten, de werkende bevolking, jongeren en uitkeringstrekkers. Die staan in hun strijd tegen de logica van dit systeem nu eenmaal sterker als ze zich verenigen in een gezamenlijke strijd voor een alternatief. Vandaar onze slogan ‘Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons’. Vandaar ook onze nadruk op de strijd voor werk en een toekomst in plaats van verdelende elementen als racisme, seksisme of homofobie.

Op 20 maart zullen we die strijdbare antifascistische boodschap op krachtige wijze laten horen in Antwerpen. Doe mee met de anti-NSV betoging! Afspraak om 19u voor Berchem station.