Gentse GAS-boetes voor uitzenden voetbal zonder toestemming

Absurditeit opnieuw troef in Gent. Voor het WK besloot het stadsbestuur het GAS-reglement tijdelijk aan te passen met een meldingsplicht voor het uitzenden van voetbalwedstrijden. Reeds 57 horecazaken kregen een geldboete van 60€ wegens de illegale vertoning van een potje voetbal

In het bestuursakkoord van het zogezegde progressieve stadsbestuur werd reeds gewaarschuwd voor een uitbreiding van het GAS-reglement. Naast de afschaffing van de leeftijdsbeperking voor GAS1 en de directe inning van de boete bij buitenlanders en bedelaars, volgt nu een nieuwe regel die de Gentenaars verplicht de burgemeester te melden indien men een WK-wedstrijd wil uitzenden.

Ten voordele van hun antiracistische campagne organiseren enkele activisten van Blokbuster een uitzending van de wedstrijden in hun tuin. Toen zij naar meer informatie vroegen bij de dienst feestelijkheden en de Gentse politie was het echter opnieuw onduidelijkheid troef. Na 4 verschillende telefoontjes kregen ze uiteindelijk antwoord op de vraag of dit reglement ook geldt voor particulieren.

Telefonisch werd de regel als volgt uitgelegd: “Indien u als particulier het WK uitzendt in uw achtertuin is er geen probleem indien niemand anders kan meekijken. Indien u echter het scherm in de voortuin plaatst en passanten het scherm kunnen zien, ben je verplicht dit te melden bij de politie indien u een GAS-boete wil vermijden.”

Deze nieuwe GAS-regel toont opnieuw aan hoe willekeurig en onduidelijk de GAS-wetgeving wel niet is. Krijgt men dan ook een boete wanneer men de gordijnen aan de straatkant openlaat bij het bekijken van de voetbal? Moet je het melden wanneer de buren kunnen meekijken vanuit hun tuin?

Wij roepen alvast iedereen op om de campagne van Blokbuster mee te ondersteunen en bij hen op groot scherm de wedstrijden te volgen! Het FB-evenement vind je hier:

https://www.facebook.com/events/1497959000422791/