Occupy Wollewei – in actie voor behoud jeugdhuis

Een tijdje terug trokken Turnhoutse jongeren aan de alarmbel. In het kader van lokale besparingen door de gemeente is ook jeugdhuis Wollewei bedreigd. Het oudste stedelijke jeugdhuis van Vlaanderen bevindt zich immers in een gebouw dat wat centen kan opbrengen. Waar de jongeren dan naar toe zouden moeten, kan het stadsbestuur niet zeggen. De jongeren nemen dit niet en voeren actie onder de noemer ‘Occupy Wollewei’. In een oproep leggen ze uit waarom ze vanavond protesteren aan de gemeenteraad. Onze mening is duidelijk: de actievoerders hebben overschot van gelijk!

Ongeveer een maand geleden schreef een geëngageerde jongere een open brief om zijn bezorgdheid te uiten over de mogelijke verkoop van het jeugdcentrum. Kort nadien werd de facebookpagina“Occupy Wollewei” opgericht die in 24 uur tijd meer dan 1000 likes haalde. Ook de jeugdraad gaf een negatief advies en vroeg het stadsbestuur om de Wollewei onmiddellijk van de lijst te verwijderen. Vervolgens was er het burgerinitiatief “de koep” die een petitie tegen de verkoop opstartte en die inmiddels door meer dan 2000 mensen ondertekend werd. De jeugd trok ook nog naar de commissievergadering en de gemeenteraad om antwoorden te krijgen maar deze bleven tot nu toe uit.

De meerderheid beloofde ons antwoorden voor de zomer, maar 21 juni is inmiddels al even gepasseerd en een antwoord is er nog steeds niet. De jeugd blijft nog steeds wachten op een antwoord en vind het dus nodig om opnieuw van zich te laten horen.

Met deze manifestatie willen we duidelijk maken dat het schrappen van de Wollewei van de lijst niet voldoende zal zijn.We willen het stadsbestuur eveneens de boodschap meegeven dat het behouden van het jeugdcentrum in een centrumstad als Turnhout niet ter discussie kan staan.Turnhoutse jongeren verdienen een plek waar ze kunnen experimenteren, sociale contacten kunnen leggen en samen plannen kunnen smeden. Het jeugdcentrum moet een plek zijn en blijven die jongeren zelf kunnen invullen.

Meer nog dan vandaag het geval is moet de jeugddienst de deuren van het jeugdcentrum wagenwijd openzetten!  Een stadsbestuur die jongeren dezelfde kansen wil geven als diegenen die ze zelf kreeg stopt een jeugddienst niet weg in een stadskantoor en maakt van een jeugdcentrum ook geen vrijetijdskantoor.

Occupy Wollewei zal van zich laten horen tot jongeren de plek krijgen in het jeugdcentrum die ze verdienen!