Homofobie nam geen vakantie

Er was de hele zomer een escalatie van haat tegen homoseksuelen. Homofobe opmerkingen daagden op in het openbare leven, vooral tijdens festivals. Het is tegen deze achtergrond dat een man werd ineen geslagen in Brussel omwille van zijn seksuele geaardheid. Terugblik op een zomer vol homofobie.

Eind augustus, een zaterdagnamiddag onder de blakende zon, twee mannen gooiden zich op een homoseksuele man in het midden van de Brabantstraat in Schaarbeek. Een paar minuten later vond de politie de jongeman op de grond, het gezicht bebloed. Het slachtoffer was 30 dagen arbeidsongeschiktheid. “Hij kreeg meerdere trappen op het hoofd zonder respons. Ze zijn onverbiddelijk,” zei een getuige. Toen de politie aan deze getuige de vraag stelde wat het motief was voor de aanval, antwoordde deze direct: homofobie. Een van de daders werd gearresteerd. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bruno De Lille (Groen), wil een campagne tegen homofobie lanceren zodat meer rekening wordt gehouden met homofobe aanvallen. “We moeten handelen, ik ken geen enkele homo die zich nog nooit heeft laten beledigen in Brussel,” zegt hij. “Maar dit volstaat niet …” In feite is de hoofdstad regelmatig het toneel van homofobe aanvallen. Afgelopen maart werden twee Algerijnse en Palestijnse vluchtelingen tijdens het spitsuur in de metro aangevallen. In de ambulance die hem begeleidde naar het ziekenhuis, vertelde één van hen: “Ik vluchtte weg uit de haat, ik wil deze hier niet terugvinden.”

In het begin van de zomer zag het festival Couleur Cafe zich gedwongen om een zanger af te bellen omdat deze opriep tot moord op homoseksuelen. De organisatoren hebben de homofobe artiest terug in de kast moeten steken toen de autoriteiten dreigden om de financiële geldkraan dicht te draaien. Ze voegden eraan toe dat ze zich beledigd voelden wegens de “intolerantie van homoseksuelen ten opzichte van de zanger.” Die intolerantie zou aanzetten tot homofobe haat. De wereld op zijn kop…

Een paar dagen later werd een Jamaicaanse zanger uitgenodigd op het Dour festival. Met een wel zeer expliciete toespraak: “Sodomieten en flikkers, ik schiet ze neer. Hak ze in stukken met een machete, knip, steek, en schiet ze neer.” Ondanks het sterke protest van holebigroepen, kon de boodschap van geweld tegen homoseksuelen ongestoord worden gebracht tijdens dit festival. Organisatoren Carlo Antonio (CDH) en Eliane Tillieux (PS) verkozen waarschijnlijk wat extra euro’s op te halen ten koste van de mensenrechten. Ongeacht de gevolgen…De belangen van de ene zijn de ellende van de anderen.

Er waren zelfs doodsbedreigingen voor preformateur Elio Di Rupo. In een anonieme brief werd gedreigd: “in een toekomstig islamitische land als België, kan een homoseksueel nooit minister-president worden.” Daarbovenop kunnen we de standpunten van het nieuwe hoofd van de Belgische Kerk niet vergeten. Vers benoemd door het Vaticaan stelde aartsbisschop Leonard dat “homo’s abnormaal zijn.” Zoals ook de nummer twee van het Vaticaan die vrolijk homoseksualiteit en pedofilie op één hoop gooide.

Het gemak waarmee homofobe opmerkingen passeren, maakt dat de toename van geweld tegen holebi’s niet bepaald verrassend is. Als bisschop Leonard en zangers op de festivals ongestoord naar holebi’s kunnen uithalen, dan mag iedereen dat toch?

Zo was er het geval van een 26-jarige man uit Elsene die deze zomer werd veroordeeld. Hij had zijn buurman eerst beledigend benaderd met woorden als “vuile flikker”. Hierop werd het slachtoffer geslagen met een stok, een riem en daarna met vuisten en voeten. Het slachtoffer moest zich uitkleden en werd gewurgd. De dader bracht het slachtoffer naar een afgelegen plaats waar hij voor dood werd achtergelaten.

In de strijd tegen homofobie moeten we compromisloos zijn tegenover wie haat zaait. We moeten ingaan tegen iedere oproep tot geweld of discriminatie tegen holebi’s en dit zowel op festivals, vanuit kerken, parlementen,… We moeten samen opkomen tegen discriminatie. LSP wil deze strijd ondersteunen. We nemen deel aan de Gay Pride en voeren campagne tegen homofobie. Voor ons is dat een onderdeel van een bredere strijd van werkenden, jongeren, werklozen, gepensioneerden,… tegen een systeem dat steeds opnieuw nadruk legt op wat ons verdeelt zodat we zwakker zouden staan in de strijd tegen het systeem dat ons onderdrukt. Alles wat ons verdeelt, verzwakt ons immers. Wij willen samen opkomen voor een wereld zonder uitbuiting, discriminatie, racisme, seksisme of homofobie. Dat is een democratisch socialistische wereld.