Politierepressie tijdens en na Europese betoging van 29 september

De Europese vakbondsbetoging van 29 september was erg groot. Tijdens en na de betoging waren er enkele schokkende voorbeelden van politiegeweld en repressie. Wij merkten dit ook al tijdens de betoging, de politie liet ons niet toe om langs het parkoers een grote stand van Front des Gauches op te zetten terwijl dit normaal nooit een probleem is bij vakbondsbetogingen. Anderen werden harder aangepakt. We vroegen een reactie van Jalil van de Jeunesse Ouvrière Chrétienne (Franstalige tegenhanger van de KAJ) en tevens LSP-lid.

Tijdens de Europese betoging van 29 september vormde de JOC (Jeunesse Ouvrière Chrétienne) een blok in de delegatie van “Jongeren in strijd voor werk.” In verschillende steden zijn initiatieven genomen voor lokale jongerenmarsen voor werk en de JOC neemt daaraan deel, het leek ons dan ook belangrijk om in die delegatie mee te stappen.

Een aantal verantwoordelijken en militanten van het JOC zijn actief rond de kwestie van de sans-papiers en besloten om mee te stappen met de activisten van het “No Border”-kamp. Dat was een actie van militanten die opkomen voor het vrije verkeer van mensen. Van bij het begin van dit kamp was er sprake van repressie. Aan een gesloten centrum werd een actie gevoerd waarbij de politie met paarden chargeerde op de betogers.

Tijdens de betoging van 29 september begon de politie al snel om alle uitgangen van het kamp aan Tour&Taxis te blokkeren. Heel wat activisten werden al opgepakt nog voor ze naar de Europese betoging konden gaan. Wie er wel geraakte, werd meteen aangepakt door de politie. Er was een indrukwekkende politiemacht, waaronder heel veel agenten in burger. Die begonnen op gewelddadige wijze de betogers op te pakken. Er waren ook een aantal syndicalisten onder de gearresteerden. Onze verantwoordelijke uit Namen werd hard aangepakt door de politie, ook al betoogde hij zoals steeds op een vreedzame manier.

Er zijn heel wat getuigenissen en beelden van de arrestaties op de betoging. JOC-militanten werden de hele dag en avond vastgehouden. Alle getuigen bevestigen dat de betogers een brutaal politiegeweld ondergingen en dat dit geweld ook op het commissariaat werd verder gezet. Een verantwoordelijke van de JOC moest zich volledig uitkleden en werd ook in de cel gewelddadig aangepakt. We verstuurden hierover een persbericht dat je hier als pdf kunt lezen.

Ook na de betoging van 29 september waren er nog arrestaties. Er was een betoging van het No Border kamp voorzien op 1 oktober. De politie ging daarbij over tot “preventieve” arrestaties van al wie naar de actie “leek” te gaan. Wie er wat alternatief uitzag, werd opgepakt. Dit gebeurde opnieuw op een erg gewelddadige wijze. Deze provocatie zorgde ervoor dat een deel van de betogers zo woedend waren dat ze overgingen tot vandalisme.

Er zijn heel wat video’s op het internet met het geweld van 29 september. Op een aantal video’s kan je zien dat syndicalisten van het ABVV/FGTB, SUD of de CNT hun solidariteit betuigden met de opgepakte manifestanten. Maar je kan ook zien dat andere militanten van de ordedienst van de vakbonden de betogers opriepen om verder te gaan en te doen alsof er niets aan de hand was. Was er een ordewoord van de vakbondsleiding? Verschillende delegees en betogers stelden achteraf dat de ordedienst de syndicalisten had voorgelogen met de stelling dat het enkel anarchisten waren die bovendien vanalles in de fik hadden gestoken. Er werd zelfs geprobeerd om de arrestanten voor te stellen als medestanders van extreem-rechts om zo de gewelddadige arrestaties te rechtvaardigen.

Er is al jarenlang een probleem met geweld tijdens en rond betogingen. De JOC heeft dat geweld steeds verworpen. We denken echter niet dat het bezetten van een plaats of blokkeren kan gezien worden als vandalisme of geweld. In de geschiedenis van de arbeidersbeweging zijn er tal van bedrijfsbezettingen geweest of blokkades die het economische stelsel plat legden. Dit gebeurde om voor onze rechten op te komen en de strijd aan te gaan. Het klopt dat kleine groepjes van grote betogingen gebruik maken om op een geïsoleerde manier tot geweld over te gaan zonder enig overleg met de anderen. Dat leidt tot afkeer onder andere betogers en een deel van de bevolking dat zich keert tegen de betoging. Het leidt de aandacht af van hetgeen we eigenlijk voor opkomen.

Het is gevaarlijk dat wordt geprobeerd om alle betogers in het hoekje van de kleine gewelddadige minderheid te plaatsen en aldus te isoleren. Het is ook niet altijd duidelijk wie die gewelddadige minderheid is en in welke mate er sprake is van politieprovocatie. Er waren 100.000 betogers en het is dan ook niet mogelijk om alle aanwezigen te controleren. Het gebeurt meermaals dat agenten zich voordoen als betogers om geweld uit te lokken om een reactie van de politie te rechtvaardigen. Dat gebeurde regelmatig bij de antiglobaliseringsacties. Maar we zagen het ook bij de anti-NSV betoging in Antwerpen eerder dit jaar: een aantal agenten hadden rode hesjes van Blokbuster aangedaan en weigerden die aanvankelijk uit te doen. Er was zelfs een arrestatie door een agent in burger met een rood hesje van ons aan! Een klacht hierover bij het Comité P werd afgewezen, volgens de politiediensten is dit een praktijk die kan en “gezien de situatie” zelfs “gerechtvaardigd” was.

We veroordelen het geweld tegen de betogers en de willekeur bij de arrestaties tijdens de betoging van 29 september en in de daaropvolgende dagen. De JOC roept dan ook op om op 16 oktober mee te betogen tegen dit geweld.