In de media kwam de stelling naar voor dat 2011 het jaar van het jongerenverzet zou worden. Dat is een eenvoudig te maken voorspelling als we kijken naar wat 2010 bracht op het vlak van jongerenprotest. Wie beweerde dat jongeren apathisch en onverschillig zijn geworden, moet maar eens kijken naar de opkomst van het jongerenverzet in Europa. (Op de foto hiernaast staat volgende slogan: “Wij zijn geen idioten, we gaan voor de revolutie.” Deze foto komt van de Franse jongerenacties).
De laatste maanden van 2010 werden gekenmerkt door een groeiend verzet onder jongeren. De aanvallen op scholieren en studenten in het kader van de besparingsplannen zijn niet van de poes. In Groot-Brittannië wordt het inschrijvingsgeld opgetrokken tot 10.000 euro per jaar! Studiebeurzen voor werkstudenten verdwijnen. Maar ook de algemene besparingen treffen jongeren. In Frankrijk sloten jongeren zich massaal aan bij het verzet tegen de pensioenhervormingen van Sarkozy.
Ondanks de pogingen van de regering om de jongerenacties te discrediteren, stonden de Franse jongeren vooraan in de acties tegen de rechtse regering van Sarkozy. De regering stelde het voor alsof de jongeren enkel de lessen wilden ontlopen of uit waren op rellen. Daarmee wilde de regering de solidariteit in de beweging breken, het was een uitdrukking van het feit dat ze bang was van de dynamiek van de jongeren. De Franse jongeren kwamen op straat om hun toekomst te verdedigen en de aanvallen op de pensioenen te stoppen. Met de aanval op de pensioenen en brugpensioenen zouden een miljoen jongeren niet aan de slag kunnen en dat terwijl de jongerenwerkloosheid al 24,5% bedraagt!
In Dublin werd op 3 november betoogd door 30.000 studenten, de grootste jongerenbetoging in Ierland sinds jaren. De regering wil het inschrijvingsgeld verdubbelen tot 3.000 euro. Tegelijk zitten 100.000 afgestudeerden zonder werk. De stijgende werkloosheid leidt voor het eerst in jaren tot een nieuwe emigratiegolf uit Ierland. De jongeren aanvaarden dit niet, ze trokken op 3 november de straat op en toonden het potentieel van massaal verzet. Dat werd later die maand gevolgd door de arbeidersbeweging die met 100.000 op straat kwam.
De Britse studenten openden op 10 november een nieuw front van het jongerenverzet. Ze kwamen met 50.000 op straat om te protesteren tegen het asociale beleid van de regering van Conservatieven en Liberaal-Democraten. Die regering wil het inschrijvingsgeld optrekken tot maximaal 10.000 euro per jaar en bovendien wil de regering fors bezuinigen op de kap van het personeel. Eens de jongeren op straat kwamen, was er geen houden meer aan. De rest van het najaar waren er tal van betogingen en acties met op 24 november 130.000 betogers en op 9 december trokken 35.000 betogers naar het parlement waar werd gestemd over de besparingen.
Ook elders kwamen jongeren op straat. Er waren massale acties van studenten in Italië, in Nederland waren er eveneens studentenacties en in Zweden grote anti-racistische protestacties.
En bij ons?
En in ons land? Wij zijn alvast begonnen met de campagne “Jongeren in strijd voor werk”. Er werd begin februari actie gevoerd tegen de vrijwillige legerdienst voor jongeren. Nadien volgden discussies met andere organisaties met het oog op het organiseren van lokale jongerenmarsen voor werk. Op 1 mei was er een eerste jongerenmars voor werk in Bergen. In het najaar volgden lokale betogingen in Brussel, Charleroi en Luik. Deze acties zijn nog relatief klein, maar het is van essentieel belang om nu al de basis te leggen waarmee we voorbereid zijn op grotere jongerenprotesten en de noodzakelijke strijd voor onze toekomst. Als we ons niet neerleggen bij het idee dat de jongeren een verloren generatie vormen, dan moeten we het verzet voeren.
Daarnaast waren er enkele bijzonder geslaagde jongerenacties dit jaar: de anti-fascistische mobilisaties in Gent en Antwerpen bijvoorbeeld. De anti-NSV betoging in Antwerpen was de grootste anti-fascistische betoging in Antwerpen sinds enige jaren (hier kan je de volledige betoging nog eens zien passeren…). En er waren ook enkele onderwijsbetogingen: op 23 maart was er in Leuven een betoging van 500 personeelsleden en studenten. Een dag later waren er 1.000 aanwezigen op een studentenbetoging in Brussel. Eind september was er een geslaagde anti-oorlogsbetoging in Gent. Er waren ook kleinere acties tegen De Crem in Aalter of aan de Millionaire Fair in Antwerpen (> zie ook het verslag op de lokale televisie).
Wij zijn voorbereid op de komst van het Europese jongerenverzet naar ons land!