“Marx Reloaded”: originele documentaire op ARTE

Op 11 april 2011 bracht de cultuurzender ARTE voor het eerst de documentaire “Marx Reloaded” van Jason Barker op de buis. Het betreft een antikapitalistisch werkje dat tracht de oorzaken van de crisis na te gaan én dit wel op een vrij originele manier.

 

Interviews met vooraanstaande ‘marxistische critici’ (waar we het evenwel niet altijd mee eens zijn en dat is soms een understatement) worden afgewisseld met allerhande archiefbeelden én aaneengeregen met korte humoristische tekenfilms met een gereïncarneerde Karl Marx en Trotski in onvervalste Matrix-stijl. Trotski met coole zonnebril en in een lange mantel van het Rode Leger is de Morpheus van dienst …

De Achilleshiel van de documentaire is echter het feit dat men zich beperkt tot interviews met “officiële intellectuelen”, m.a.w. mensen die vanuit hun comfortabele academische ivoren toren de gebeurtenissen becommentariëren. Voor de meesten onder hen staat het marxistisch principe van eenheid van theorie en praktijk ver van hun bed. Zolang de documentaire over de analyse van het kapitalisme gaat, is er geen of weinig vuiltje aan de lucht maar op het einde als men het alternatief op dat systeem aansnijdt, wordt het eerder “vangen met Marx.” Enkele interviews met marxistische activisten en vakbondsmensen, die als het ware tot aan hun nek in de klassenstrijd staan, had het zweverige einde met beide voeten op de aarde kunnen houden. Een vakbondsafgevaardigde uit bijvoorbeeld de chemie zou er niet zoveel woorden en poespas aan vuil maken.

Ondanks deze niet-onbelangrijke kanttekening is de documentaire geslaagd als eerste kennismaking met het universum van het marxisme en het ietwat verwarrende einde kan alleen maar een aanzet zijn voor de geïnteresseerden om verder op zoek te gaan.

Onder kan je een trailer van de documentaire bekijken. De documentaire zelf duurt 52 minuten. Spijtig genoeg kan je enkel kiezen tussen Frans of Duits (dat nét dat tikkeltje meer geeft). Veel kijkplezier!

Officiële website: www.marxreloaded.com