Gay Pride. Samen opkomen tegen homofobie!

Zaterdag 14 mei, 13u30 Anneessensplein: Gay Pride

In de nacht van 28 juni 1969 was er eens te meer politiegeweld in New York bij een inval in een holebicafé, meer bepaald in het café Stonewall. Het was voor velen een verrassing dat de aanwezigen in het café zich niet zomaar lieten doen. Sommigen wierpen een barricade op, anderen begonnen met stenen te gooien naar de politiecombi’s.

Duizenden holebi’s uit heel de VS kwamen in opstand, er waren dagenlang confrontaties. Dit wordt gezien als een eerste voorbeeld van strijd tegen de vervolging van holebi’s en het begin van de bevrijdingsbeweging voor holebi’s. Er werden actiegroepen opgezet waarbij er veilige ontmoetingsplaatsen voor holebi’s werden gecreëerd. Er kwamen militante acties en er werden ook holebikranten uitgegeven.

Een jaar later volgde een eerste grote betoging om de rellen van Stonewall te herdenken. Dit was de eerste Gay Pride met slogans als “Come Out”, “Gay Power” en “Gay is Good”. De beweging kende snel navolging doorheen de hele wereld. En vandaag vieren we nog steeds de start van de holebistrijd voor gelijke rechten.

Er is nog steeds sprake van homofoob geweld, discriminatie bij aanwervingen en bij huisvesting, het lastig vallen van holebi’s op school,… De economische crisis zorgt voor groeiende sociale problemen en tekorten. Dat kan alle mogelijke spanningen in de samenleving verscherpen.

Ook 42 jaar na de rellen in Stonewall moeten we blijven strijden voor gelijke rechten. Er zijn een aantal stappen vooruit gezet, maar er is nog steeds geen gelijkheid. LSP pleit voor eengemaakte strijd voor gelijke rechten en tegen iedere vorm van discriminatie.

De strijd voor holebirechten mag niet worden beperkt tot holebi’s, net zoals de strijd voor vrouwenrechten niet enkel voor vrouwen belangrijk is. De arbeidersbeweging moet het eengemaakt opnemen voor alle onderdelen van die arbeidersbeweging: werkenden, gepensioneerden, jongeren, hetero’s, holebi’s, vrouwen, mensen-zonder-papieren,… Samen opkomen voor gelijke rechten en tegen homofobie, dat is onze boodschap op de Gay Pride van 14 mei.

Homofobie in cijfers

     

  • 8 landen passen de doodstraf toe op holebi’s
  • 85% van de holebi-scholieren wordt het slachtoffer van homofoob geweld in Europa
  • 92% van de klachten over homofobie leiden tot geen enkele sanctie
  • 32% van de lesbiennes wordt niet aanvaard op hun werkplaats
  • 6%, dat is de loonkloof die bestaat tussen homo’s en hetero’s