HUB verbiedt nu ook activisten tegen GAS-boetes op haar campus

Na het schandaal aan de HUB betreffende het verbod of advies tegen het dragen van vrouwelijke kleding door mannelijke studenten, verbiedt de HUB nu ook haar studenten actie te voeren op school tegen de GAS-boetes. Verscheidene militanten van de Actief Linkse Studenten werden geïntimideerd door stewards van de HUB wegens het verspreiden van informatie over de GAS-boetes in Brussel naar aanleiding van de nationale betoging op woensdag 28 november. Van één student werd de studentenkaart in beslag genomen met de dreiging dat hij zich aan sancties mocht verwachten.

Mathias Vander Hoogerstaete, verantwoordelijke voor ALS, stelt “Na de succesvolle betoging in Gent maandag wilden we ook in Brussel van de betoging tegen GAS een succes maken. Jongeren zijn het namelijk beu dat hun bewegingsruimte alsmaar meer ingeperkt wordt. Vorige maand kregen verscheidene jongeren in Brussel nog GAS-boetes wegens het deelnemen aan een protestactie tegen het banket der rijken.”

“We betreuren het dan ook dat de HUB meedoet aan de groeiende repressie tegenover jongeren. Gisteren was er nog het voorval met hun advies over vrouwenkleding, vandaag is er dit incident. Volgens ALS moeten onderwijsinstellingen net de mondigheid en zelfstandigheid van hun studenten bevorderen. Het voorschrijven van allerhande beperkende regels of het verbieden van politiek activisme zal dit niet bevorderen.”

“Het is cynisch dat de directe eist dat net voor een campagne tegen repressie een toelating moet worden gevraagd. Moeten we binnenkort ook een toelating vragen indien we over politiek willen spreken in de kantine? Daar mag Sodexo, een commercieel bedrijf, overigens wel massaal reclame maken.”

“Wij zullen ons niet neerleggen bij eventuele sancties tegenover onze leden of toekomstige verboden. Indien de directie eventuele sancties niet laat vallen, zullen we de studenten oproepen tot actie voor een democratische campus.”