Honderd rijksten werden afgelopen jaar 182 miljard euro rijker

Terwijl een groeiend aantal gewone mensen het afgelopen jaar in armoede terecht kwam, ook bij ons, en terwijl algemeen wordt aangenomen dat 2013 niet veel beter zal worden, boerden de allerrijksten niet slecht. De honderd rijksten gingen er volgens de nieuwste editie van Bloomberg Billionaires Index met 182 miljard euro op vooruit. Anders gezegd: ze werden gemiddeld 5 miljoen euro per dag rijker. En u?

Op het einde van het jaar is er traditioneel meer aandacht voor de armsten. Er worden cijfers gepubliceerd die aangeven dat er opnieuw meer mensen in armoede leven. Armoedeorganisaties in Vlaanderen kregen in 2012 tot een derde meer volk over de vloer. De enige bank die geen moeite heeft om te blijven groeien, is de Voedselbank.

Nu het oude jaar voorbij is, wordt de aandacht verlegd naar de andere kant van het spectrum. De 100 rijksten sloten het afgelopen jaar af met een gezamenlijk vermogen van ongeveer 1.400 miljard euro of ongeveer drie keer zoveel als de waarde van alles wat in ons land op een jaar tijd wordt geproduceerd. Voor de allerrijksten is er geen sprake van vermogensmatiging of inleveringen, op een jaar tijd werden ze 182 miljard euro rijker.

De top drie van rijksten bestaat uit de Mexicaanse telecombaas Carlos Slim (75 miljard dollar), Bill Gates van Microsoft (63 miljard dollar) en Amancio Ortega van onder meer Zara (57,5 miljard dollar). In de top 100 staat er ook een bijna-Belg, de fiscale vluchteling Bernard Arnault staat op 9. Als Arnault Belg wil worden, is dat niet omdat hij meent dat er een marxistisch bewind is of een onhoudbare belastingdruk. Integendeel. Hij is een van de rijkste Fransen die het Belgische belastingparadijs voor superrijken heeft ontdekt. De Kaaimaneilanden aan de Zenne.

Als de cijfers van de lijst van Bloomberg iets duidelijk maken, dan wel dat er wel degelijk middelen zijn maar dat de rijkdom niet bepaald evenwichtig verdeeld is. Terwijl de armsten het als gevolg van de crisis moeilijker hebben, blijven de rijksten steeds rijker worden. Op een jaar tijd zien de 100 rijksten hun vermogen met ruim 13% aangroeien, voor gewone werkenden in ons land is een aanpassing van de lonen aan de index al te veel gevraagd volgens allerhande werkgeversorganisaties en hun politieke bondgenoten.

Met de beschikbare middelen is het mogelijk om wereldwijd massaal te investeren in huisvesting, drinkbaar water voor iedereen, gratis en degelijk onderwijs voor iedereen,… Dit alles zou meteen een pak jobs opleveren. Onder het kapitalisme is dat echter niet mogelijk. Daar tellen alleen de winsten van de allerrijksten en niet de behoeften van de meerderheid van de bevolking. Socialisten staan voor een andere logica en een ander systeem.