Walgelijk seksisme in Pano-reportage kwam van student Ugent

De rechtse website Sceptr.net nam de voorbije maanden kritiekloos ‘nieuws’ van Schild &Vrienden over. In de berichtgeving over de ophef die ontstond na de Pano-reportage wordt een erg voorzichtig verdedigende houding ingenomen. Veel voorzichtiger dan verwacht kan worden van een nieuwssite waar een opmerkelijk groot aantal medewerkers zelf actief zijn bij Schild & Vrienden.

Neem nu Brieuc Suys, één van de actieve medewerkers van Sceptr.net. Toen we in oktober 2017 in een ophefmakend artikel op blokbuster.be (zie: https://blokbuster.be/?p=10791) zijn naam vermeldden, stuurde hij meteen een reactie per mail gevolgd door een telefoongesprek. Suys wilde absoluut niet dat zijn naam vermeld werd. “Gezien de beweringen in het artikel (nl. dat Schild & Vrienden een neofascistische groepering is; dat Schild & Vrienden gevechtstrainingen organiseert op haar zomerschool), is hetgeen over mij geschreven wordt alsook de loutere vermelding van mijn naam pure laster.” Hij eiste dat zijn naam uit het artikel gewist werd en dat “de auteur of een andere verantwoordelijke van Blokbuster zijn of haar verontschuldigingen overmaakt voor de lasterlijke aantijgingen aan mijn adres.” We lieten zijn naam in het artikel gewoon staan en voegden er een opmerking aan toe: “Brieuc Suys liet ons zowel per email als telefoon weten dat hij niet op die zomerschool [van S&V] aanwezig was – hetgeen niet beweerd werd in dit artikel – en ook niet gelieerd wenst te worden aan het geweld en de intimidaties tegen Comac, wat evenmin beweerd [werd]. We nemen akte van het feit dat ook hij blijkbaar afgestoten wordt door de gewelddadige methodes van zijn rechtse strijdmakkers van Schild & Vrienden.” Dat hij afgestoten werd van die methoden was duidelijk slechts schijn, zo blijkt nu.

Wie de reportage van Pano zag, was ongetwijfeld ook geschokt door het bijzonder seksistische bericht van een S&V’er die schreef: “Als je als jonge vrouw overgewicht hebt, plaats je jezelf buiten de samenleving. We eisen als samenleving immers niet veel van vrouwen: een goede moeder zijn en zichzelf verzorgen, er goed uit zien. Mannen worden terecht hogere standaarden opgelegd, enkel zo gaan we vooruit.” Op Twitter werd nu bekend dat de auteur van dit walgelijk stukje seksistische haat Brieuc Suys is.

Zie de afbeeldingen op de Twitteraccount ‘Schuld en Vrienden’, waar al maandenlang onthullende, maar steevast correcte, informatie over S&V wordt gedeeld. Daar werden gewoon enkele bestaande foto’s naast elkaar gezet waardoor er geen enkele twijfel mogelijk is:

Schuld & Vrienden@SchuldnVrienden

was zo sympathiek de jongens te blurren, wanneer ze een pijltje trokken naar @b_suys, om aan te duiden welke STRIJDER vond dat dikke vrouwen zichzelf buiten de maatschappij plaatsen. Brieuc, dat litteken, is dat van het strijden tegen migratie, of van het mensuurvechten? 🤔

Bij Sceptr.net staat Suys niet alleen als S&V’er. Onder de auteurs die vaak voor deze site schrijven of schreven, vinden we ook Tom Lallemand (door Van Langenhove omschreven als S&V’er), Van Langenhove zelf, Nick Peeters (de S&V’er die van Theo Francken op zijn Lubbeekse lijst mag blijven) of nog Michiel Van Tongerloo. Van de 10 auteurs die het meeste artikels schreven voor Sceptr.net zijn er naar ons weten en op het eerste gezicht minstens vijf verbonden met Schild & Vrienden. De website probeert op een aanvaardbare wijze naar buiten te komen en trekt zelfs bijdragen aan van een gekende stem als Ivan Van de Cloot.

Alles wijst erop dat aanhangers van Schild & Vrienden meer dan één vinger in de pap van Sceptr.net hebben. Als ze niet schrijven voor Sceptr.net waren ze wellicht druk bezig met de 67.000 gortige racistische, seksistische en homofobe bijdragen op de geheime groepen van S&V. Sceptr.net: alternatieve rechtse media of coveroperatie van neonazi’s? We vroegen ons af wat de vrouwelijke auteurs op Sceptr.net van de uitspraken van Suys denken, maar stelden vast dat er bij de tien auteurs die het meest schrijven geen enkele vrouw is en dat er onder de 46 actieve auteurs (‘onze medewerkers’) welgeteld twee vrouwen zijn. Wat Suys in walgelijke woorden schrijft in geheime groepen, past hij op ‘respectabele’ wijze toe in zijn ‘aanvaardbaar’ publiek werk.

Suys studeert aan de UGent. Dat geeft meteen aan dat het schorsen van Van Langenhove op zich niet volstaat om het probleem van de aanwezigheid van georganiseerd racisme, seksisme en homofobie aan de universiteit aan te pakken. Er is een brede mobilisatie nodig om extreemrechts te isoleren aan de Gentse universiteit. Een eerste gelegenheid daartoe is de voorziene actie op dinsdag 25 september om 12u aan het rectoraat. Een massaal protest tegen S&V en alles waar die bende voor staat, kan een belangrijke stap vormen in onze strijd.