Neonazi’s proberen meeting over strijd tegen extreemrechts te verstoren in Dendermonde

Neonazi’s willen een bijeenkomst over de strijd tegen extreemrechts verhinderen.

Wie dacht dat de ophef na de Pano-reportage over Schild&Vrienden zou volstaan om het straatgeweld en de intimidatiepraktijken door extreemrechts een tijdlang te stoppen, vergist zich. Zaterdag was er in Dendermonde een publieke bijeenkomst van de Actief Linkse Studenten en Blokbuster over Schild & Vrienden en de strijd ertegen. Neonazi’s probeerden dit te verhinderen.

Verslag door Sander

Het nieuws over onze bijeenkomst ging al snel de ronde in extreemrechtse kringen. De eigenaar van de Irish Pub, waar de bijeenkomst plaatsvond, en leden van onze organisatie werden bedreigd door militanten van Voorpost, de neonazi’s van N-SA (Nieuw-Solidaristisch Alternatief) en Vlaams Belang. We lieten het niet aan ons hart komen: de bijeenkomst ging gewoon door en was met 15 aanwezigen een klein succes voor zo’n lokale gebeurtenis.

De Pano-reportage had het fascistische karakter van de groep rond Dries Van Langenhove aangetoond. Dit leidde meteen tot protestacties in Gent. Wij namen het initiatief om ook in Dendermonde een bijeenkomst te houden over hoe we de strijd tegen extreemrechts in de Denderstreek kunnen voeren. In Dendermonde verdween S&V-aanhanger Jan Vanhove van de N-VA-lijst, in Aalst gebeurde met Stijn Everaert hetzelfde. De voorzitter van Jong N-VA, Tomas Roggeman, hield de Schild & Vrienden steeds een hand boven het hoofd. Roggeman is actief in Dendermonde. In Aalst is Karim Van Overmeire, een van de auteurs van het racistische 70-puntenplan van het Vlaams Blok, tegenwoordig kopstuk van N-VA. In de Denderstreek zijn er daarnaast nog radicalere groepen. De voorzitster van het VB in Dendermonde moest aftreden nadat bekend raakte dat ze zich op Russische sociale media als fan van Hitler had geuit. De neonazi’s van N-SA tellen enkele leden in Dendermonde. Tegen de verdeeldheid en het racisme van extreemrechts is een consequent links antwoord nodig: geen millimeter toegeven aan extreemrechts, maar investeren in sociale programma’s en het stoppen van de cadeaus aan de superrijke minderheid.

De aankondiging van onze publieke bijeenkomst leidde tot heel wat dreigementen via Facebook en anonieme telefoontjes. De eigenaar van de Irish Pub kreeg te horen dat hij moest oppassen of zijn café werd kort en klein geslagen. Intimidatie en geweld zijn de methode bij uitstek van extreemrechts. De neonazi’s van N-SA kondigden zelfs een protestactie aan. Ze stonden met zes voor de ingang, zo berichtte Het Laatste Nieuws. Op hun spandoek stond: “LSP/PVDA: verraders van de blanke arbeiders.” Extreemrechts staat nochtans niet aan de kant van de arbeiders. Schild & Vrienden was net opgezet om de arbeidersbeweging te intimideren en te bestrijden – onder meer door werkenden die protesteerden tegen de verhoging van de pensioenleeftijd en tegen de indexsprong te intimideren, of nog met een poging om het stakende personeel van afvalophalers die meer respect vroegen te saboteren. We hebben de meest asociale regering in decennia en extreemrechts richt zich tegen wie daar een probleem mee heeft…

De politie verhinderde de N-SA’ers om binnen te gaan, maar liet anderzijds wel twee leden van Voorpost toe. Toen er na de sprekers ruimte voor discussie was, konden de twee zich niet inhouden. Eén van hen begon dronken te roepen en te schelden. Hij werd uit de zaal verwijderd.

Extreemrechts zal niet stoppen om bijeenkomsten zoals deze proberen te verstoren. Een actieve beweging van onderuit kan hun zelfvertrouwen breken en ervoor zorgen dat hun racistische en verdelende politiek geen ingang vindt bij grote delen van de bevolking. De besparingsregering gaf groepjes zoals Schild & Vrienden het zelfvertrouwen om haatpraat te verspreiden. We moeten niet alleen tegen extreemrechts protesteren, maar ook de voedingsbodem voor racisme en verdeeldheid aanpakken. Die voedingsbodem moet gezocht worden bij de toenemende sociale tekorten als gevolg van het besparingsbeleid: als er te weinig is, groeien de spanningen en is er ruimte voor een zondebokpolitiek. Het besparingsbeleid verdedigt de belangen van een kleine maar superrijke elite. Om hun privileges te verdedigen, wordt verdeeldheid gezaaid. Extreemrechts speelt daarop in en versterkt het. Extreemrechts stoppen, vereist een actieve strijd voor een andere samenleving: een democratisch socialistisch geplande economie waarin de beschikbare middelen ingezet worden naargelang de noden en behoeften van de bevolking, niet de winsten van de superrijken.