Extreemrechts afgestraft in studentenverkiezingen UGent

Protest aan de UGent naar aanleiding van de seksistische meeting van KVHV met Jeff Hoeyberghs

Het extreemrechtse KVHV probeerde bij de studentenverkiezingen aan de UGent opnieuw zitjes in de Raad van Bestuur en de Sociale Raad te behalen. In 2018 raakte Dries Van Langenhove van KVHV verkozen met 2.703 stemmen. Nu bleef KVHV-voorzitter Robin Gouwy steken op 973 stemmen, waarmee hij niet verkozen werd.

door Kenzo (Gent)

Dit kwam niet door een lagere opkomst van studenten, ondanks de corona-tijden. Studentenblad Schamper meldde dat er 4% meer studenten deelnamen aan de verkiezingen in vergelijking met 2018. Hoe verloor extreemrechts zoveel stemmen aan de UGent? Van Langenhove haalde in 2018 stemmen op basis van een redelijk apolitieke en populistische campagne. Het gevaar van extreemrechts werd bovendien niet echt als reëel gezien door veel studenten.

Na de Pano-reportage over Schild & Vrienden, de neonazi-club die door Van Langenhove was opgezet, werd dit beeld al drastisch omgegooid. Actief antifascistisch protest dwong extreemrechts verder in het defensief. De verkiezingsoverwinningen van het Vlaams Belang in 2018 en 2019 versterkten echter het zelfvertrouwen van extreemrechts. KVHV-Gent gebruikte dit om verder te provoceren. Zo was er de meeting met de notoire seksist Jeff Hoeyberghs eind 2019. Het verzet van studenten, met de Actief Linkse Studenten en campagne ROSA vooraan, zorgde ervoor dat het KVHV hier niet zomaar mee wegkwam. Dankzij een lakse opstelling van de UGent kwam het KVHV ervan af met slechts twee maanden schorsing.

De poging om opnieuw KVHV-leden verkozen te krijgen, is mislukt. De betoging na de Pano-reportage over Schild & Vrienden en de acties tegen het seksisme van Jeff Hoeyberghs en het KVHV, zorgden ervoor dat een brede laag studenten bewust was van waar KVHV voor staat. Het maakte dat veel studenten aan de verkiezingen deelnamen om de haat van extreemrechts te stoppen. Van toegenomen zelfvertrouwen valt KVHV zo opnieuw terug in onzekerheid.

Dit toont het potentieel om ook in de nabije toekomst verder acties te ondernemen tegen extreemrechts aan de UGent en andere onderwijsinstellingen. Zo kunnen we de verspreiding van haat stoppen of toch minstens veel moeilijker maken. We koppelen dit aan een programma dat antwoordt op de echte noden van studenten.