Overwinning voor antifascistische beweging: Griekse neonazi’s van Gouden Dageraad veroordeeld!

7 oktober zal de geschiedenis ingaan als de dag waarop Gouden Dageraad werd veroordeeld. Dat is een overwinning voor de Griekse en de Europese antifascistische bewegingen. Deze morgen kondigde de rechter in Athene aan dat zeven topfiguren van Gouden Dageraad schuldig zijn aan het leiden van een criminele organisatie. Onder hen partijvoorzitter Michaloliakos en voormalig Europees Parlementslid Yiannis Lagos.

Door Marina (Brussel)

Daarnaast zijn 19 mensen schuldig bevonden aan betrokkenheid bij een criminele organisatie. Nog eens 48 mensen worden berecht, op het ogenblik van schrijven zijn nog niet alle vonnissen bekend. Wel bekend is dat 16 van de 18 mensen die beschuldigd werden van betrokkenheid bij de moord op Pavlos Fyssas en alle 9 de neonazi’s die beschuldigd werden op communistische vakbondsleden en Egyptische vissers effectief schuldig zijn bevonden. De straffen kunnen oplopen van 5 tot 15 jaar gevangenis, mogelijk zelfs meer.

Dit is een historische dag, niet alleen omwille van de uitspraak waarmee Gouden Dageraad wordt veroordeeld en de leiders naar de gevangenis worden verwezen. Het is ook een historische dag wegens de indrukwekkende acties van antifascisten in Griekenland. In Athene waren er voor de gebouwen van de rechtbank minstens 20.000 betogers. In Thessoloniki waren dat er meer dan 5000 en in Patras 2000. Elders in Griekenland waren er kleinere acties.

Een iconische figuur van de beweging, Pavlos Fyssas’ moeder Magda, schreeuwde toen ze de rechtbank verliet: “We hebben gewonnen, mijn zoon!” Dat was wat veel antifascisten voelden toen de uitspraak werd aangekondigd. Het weerklonk door de straten van Athene: “Pavlos leeft, verpletter de nazi’s.”

Amper enkele seconden na de aankondiging van de veroordeling van Gouden Dageraad als criminele organisatie, op een ogenblik dat betogers vol vreugde slogans riepen, viel de politie hen aan met traangas en het waterkanon. Dit maakt het wel heel duidelijk dat er onder de Griekse politie nog steeds aanhangers van Gouden Dageraad en het fascisme bevinden, extreemrechtse agenten die blijkbaar niet opgezet waren met de uitspraak van de rechtbank.

Dit verandert niets aan het feit dat de antifascistische beweging vandaag een overwinning heeft behaald. We kunnen allemaal genieten van deze dag van vreugde. Tegelijk is er het besef dat de strijd niet voorbij is. We zijn vastbesloten om verder te strijden tegen het fascisme en het kapitalisme, het systeem dat extreemrechts voedt.

Lees ook:

Komt er in ons land een onderzoek naar de banden tussen het VB en de veroordeelde criminele organisatie Gouden Dageraad?

In 2016 was een delegatie van het Vlaams Belang onder leiding van Filip Dewinter op bezoek bij Gouden Dageraad. Ze werden onder meer ontvangen door partijleider Michaloliakos met wie ze trots op de foto gingen. Dit bezoek leidde tot enige ophef in het Vlaams Belang, maar zodra de media-aandacht hiervoor ging liggen werd er ook in het VB niet meer over gesproken. Nu is de situatie gewijzigd: er blijken nauwe banden te zijn tussen verkozen parlementsleden van het Vlaams Belang en een organisatie waarvan de Griekse rechter vaststelt dat het om een criminele bende gaat. Dit lijkt ons op zijn minst een ernstig onderzoek waard.