Proces tegen Schild & Vrienden zal extreemrechts niet stoppen, mobilisatie nodig

Het bekendmaken van de gore racistische, seksistische, homofobe en openlijk fascistische online berichten van Schild & Vrienden gaf aanleiding tot een gerechtelijk onderzoek. Het parket in Gent wil een aantal leden van die neonaziclub voor de correctionele rechtbank vervolgen wegens inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet. Onder hen ‘eindleider’ Dries Van Langenhove, ondertussen door het Vlaams Belang opgepikt als één van de nieuwe centrale kopstukken van die partij. Voor dit proces zal de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove worden opgeheven.

Extreemrechts zal niet verdwijnen door het proces dat straks begint tegen Kamerlid Dries Van Langenhove en zijn naziclub Schild & Vrienden. Als het gerecht hen veroordeelt, zullen ze zich als martelaren en slachtoffers van de Belgische elite voorstellen. Als er geen veroordeling is, zal Van Langenhove dat gebruiken om zijn onschuld uit te schreeuwen. Ondertussen biedt het proces een uitstekende kans op extra mediabelangstelling. Niet dat wij tegen een vervolging van haat en geweld zijn, maar er is meer nodig: een actieve mobilisatie om ervoor te zorgen dat antifascisten aan zet zijn.

Het publiek maken van de racistische, seksistische, homofobe en openlijk fascistische praat van die groep leidde tot protest in 2018. Dat protest was mee voorbereid door antifascistische acties tegen eerdere provocaties van Schild & Vrienden. De intimidaties en het geweld van extreemrechts beperkten zich niet tot het internet. Het protest ertegen evenmin. De grote antifascistische jongerenacties van 2018 dwongen Schild & Vrienden in het defensief aan de UGent. Nadien volgde nog het schandaal van de seksistische meeting met Jeff Hoeyberghs, georganiseerd door KVHV-Gent, de belangrijkste bron van S&V-leden en tevens de club van waaruit Van Langenhove zelf kwam. Ook daartegen werd het protest georganiseerd door Campagne ROSA. Het maakte dat de opvolgers van Van Langenhove die zich opnieuw kandidaat stelden als studentenvertegenwoordigers aan de Ugent niet verkozen raakten. Een offensieve en strijdbare antifascistische benadering werpt vruchten af. Dit moet opgevoerd worden, zeker nu extreemrechts in Vlaanderen een opgang kent en dit in straatacties probeert om te zetten.

Toen de vervolging van S&V werd voorbereid in 2018, merkten wij al op: “Juridische stappen zullen mogelijk niet veel zoden aan de dijk zetten, zoals eerder aangetoond werd met de veroordeling van het Vlaams Blok. De gemediatiseerde verontwaardiging en de juridische stappen zijn lastig voor Van Langenhove en co, maar dit zal niet volstaan om te verhinderen dat er nieuwe extreemrechtse groepen opduiken.”

We voegden eraan toe: “Extreemrechts kan enkel op straat gestopt worden. We moeten de brede verontwaardiging na de Pano-reportage activeren in mobilisatie waarmee de druk opgevoerd wordt om extreemrechts te isoleren.” Actie ondermijnt het zelfvertrouwen van extreemrechts om zich te organiseren. In die acties verdedigen wij sociale eisen die een echt verschil maken voor de werkenden en hun gezinnen. Dat is het beste antwoord op de verdeeldheid van extreemrechts én van het kapitalistische systeem dat verdeeldheid in de hand werkt.