Om racisme te bestrijden: Vechten tegen het neoliberale beleid

De Nationalistische Studentenvereniging (NSV) is een organisatie van rechtse studenten in Vlaanderen. Ze zijn nauw verbonden met het Vlaams Belang. Zo zie je vaak bekende fi guren van het Vlaams Belang opduiken op activiteiten van de NSV. NSV is ook een kweekvijver voor toekomstige VB kaders.

De NSV profileert zich als een gewone studentenvereniging voor Vlaamsgezinde studenten. Maar in werkelijkheid zijn ze veel meer dan alleen nationalistisch. Ze zijn ook duidelijk tegen abortus, euthanasie, homohuwelijken en zijn niet bang om racistische en fascistische uitspraken te doen.

In een oude NSV-publicatie stond dat de “negercultuur” inferieur is en dat “… de integratie van negers in onze maatschappij, … , zal leiden tot een verval van ons blanke ras”. Huidig voorzitter van NSV-Hasselt Thierry Vanroy (stond tevens op een lijst van VB tijdens de verkiezingen van 8 oktober) schreef op het internet: “Eens de democratie in chaos ineenstuikt, hoop ik dat er een ijzeren fascistische hand is om over te nemen”.

Jammer genoeg zijn ze niet alleen fascistisch in woorden. De NSV schuwt ook geweld niet. Een groepje NSV-leden vielen op het openingsfeest van dit academiejaar StuDay te Antwerpen een ALS lid aan die pamfletten aan het uitdelen was. Het lijstje van incidenten van NSV-studenten die linkse studenten of migranten aanvallen is bedroevend lang. Er verschijnen op discussiefora op internet vaak bedreigingen tegen linkse jongeren en ze verwijzen zelf maar al te graag naar vorige incidenten.

Elk jaar organiseert de NSV een betoging door een studentenstad in Vlaanderen. Dit jaar vindt hun betoging plaats in Antwerpen op 8 maart. Ze doen deze betoging meestal voor Vlaamse onafhankelijkheid.

De NSV marcheert nooit alleen op hun betogingen, op vorige edities waren er ook delegaties van onder meer Blood & Honour en andere extreem rechtse organisaties. Het NSV heeft er duidelijk geen probleem mee dat een gewelddadige organisatie als B&H, waarvan onlangs een aantal leden zijn opgepakt wegens wapenbezit en voorbereiding van aanslagen, meedoet aan hun betoging.

ALS en Blokbuster organiseren elk jaar een Anti- NSV betoging, op het zelfde moment en in de zelfde stad als de NSV betoging. We organiseren deze betoging om duidelijk te maken dat fascisme en racisme nergens welkom zijn. We willen tijdens deze betoging niet tot een confrontatie komen met de NSV, we willen ervoor zorgen dat de fascisten niet zo maar de hele stad kunnen inpalmen. Als we ze vrijspel zouden geven dan zou dat wel eens slecht kunnen afl open voor andersdenkenden of migranten die hun pad kruisen. De anti- NSV betoging wordt ook een betoging tegen het zinloos racistisch geweld die Antwerpen heeft doorgemaakt het voorbije jaar, maar ook het klimaat dat zulk geweld mogelijk maakt.

De hoge percentages voor het VB tijdens de verkiezingen geven marginale groepen als NSV meer vertrouwen om ideeën openlijk te verspreiden en ze te beschouwen als normaal.

We betogen dus ook tegen het VB. Het is echter het huidig neoliberaal beleid dat zorgt voor armoede en werkloosheid, maar superwinsten voor de grootste bedrijven dat zorgt voor het ongenoegen waarvan het VB gretig profiteert. Ook in Antwerpen, waar de armoede onder de bevolking is gestegen tot 15% tijdens het beleid van de SPA, heeft het VB weer een enorm hoge score gehaald.