Extreem-rechtse knokploegen maakten Leuven onveilig in de nacht van donderdag op vrijdag

Bij problemen met extreem-rechtse relschoppers zijn volgens de politie minstens 15 arrestaties verricht. Onder de opgepakten een aantal Nederlandse activisten van Voorpost. Een linkse jongere werd in de Naamsestraat hard aangepakt door een vijftal extreem-rechtse militanten. Waarom werd hij aangevallen? De jongen heeft dreadlocks. Al wie niet in het plaatje van de “arische strijders” past en een beetje “anders” is, was een potentieel slachtoffer van fascistisch geweld.

 

 

De media hadden het vrij eenzijdig over problemen na de linkse anti-NSV betoging. Wellicht leverde dat spectaculaire beelden op: een waterkanon dat een klein groepje jongeren honderd meter verder drijft, kan altijd wel mooi in beeld worden gebracht. De balans van de Leuvense nacht toont echter een ander beeld. Het klopt dat er beperkte problemen waren na de anti-NSV betoging, maar uiteindelijk werden er meer extreem-rechtse relschoppers opgepakt dan anti-fascisten.

In de binnenstad zaaide een groepje van de extreem-rechtse knokploeg urenlang problemen. Een jong lid van Comac (jongerenbeweging van de PVDA) werd zelfs op straat in elkaar geslagen door 5 extreem-rechtse figuren. De jongere bevindt zich nog steeds in het ziekenhuis met onder meer een gebroken kaak. Blokbuster en LSP zijn het niet altijd eens met de standpunten van Comac, maar uiteraard kan het slachtoffer op onze volledige solidariteit rekenen.

Bovendien maakt dit soort incidenten duidelijk dat het nodig is om te mobiliseren zodat dergelijke gewelddadige neo-fascisten geen vrijspel krijgen. In ons verslag van de anti-NSV betoging merkten we reeds op dat het niet slim was van de ordediensten om de studentenbetoging niet in de studentenbuurt te laten eindigen terwijl extreem-rechts dat wel kon. Dat heeft geleid tot de problemen aan het station na afloop van de betoging omdat veel jongeren terug naar hun kot of naar een café wilden trekken langs de Bondgenotenlaan, die hermetisch was afgesloten. En het heeft ook geleid tot de aanwezigheid van kleine extreem-rechtse knokploegen in de studentenbuurt.

Het alternatief van extreem-rechts beperkt zich tot het in elkaar slagen van al wie er een beetje anders uit ziet. Dat maakt anti-fascistisch verzet meer dan ooit noodzakelijk! We hopen alvast dat de succesvolle anti-NSV betoging een aanzet zal vormen om ook volgend jaar in Antwerpen een strijdbare betoging te kunnen houden!