ALS’er dient klacht in tegen extreem-rechtse geweldenaar

De Antwerpse ALS-verantwoordelijke Jarmo heeft klacht ingediend naar aanleiding van het extreem-rechts geweld afgelopen donderdag aan de Antwerpse universiteit. Hij werd geslagen door NSV-lid en rechtenstudent David A. en liep daarbij een lichte hersenschudding op. De extreem-rechtse knokploeg werd geleid door Michiel H., een student aan de zeevaartschool. De aanval werd intussen goedgepraat door lokale VBJ-verantwoordelijke Bert Deckers.

Afgelopen donderdag ging een kleine georganiseerde groep neo-nazi’s over tot een vooraf aangekondigde fysieke aanval op linkse studenten. De kleine groep was duidelijk voorbereid om te knokken, ze aarzelden niet om te chargeren op een grotere groep linkse jongeren en probeerden daarbij aan de hand van enkele typische tactieken de overhand te halen. Ze pikten er enkele linkse jongeren uit in een poging hen te isoleren en hierdoor de anderen in verwarring te brengen. Dat lukte niet, maar er werden wel een aantal slagen uitgedeeld.

Een scholier van ALS en LSP raakte daarbij gewond en ALS-verantwoordelijke Jarmo liep een lichte hersenschudding op. Hij zag wie hem had geslagen en ook andere getuigen kunnen dit bevestigen. Een oudgediende van de NSV (studentenorganisatie van het Vlaams Belang) was de aanvaller: rechtenstudent David A.

De aanvoerder van de aanval was Michiel H., een student aan de zeevaartschool. De leider van de knokploeg kan zijn banden met NSV en Vlaams Belang dan wel in woorden ontkennen, een kleine blik op zijn facebookvrienden is veelzeggend. Lokale NSV-verantwoordelijken zijn allen bevriend met Michiel net als VB’ers als Bart Debie (en zijn nieuwe vrouw), Kamerlid Bruno Stevenheydens, Marie-Rose Morel, Vlaams parlementslid Pieter Huybrechts, VBJ-verantwoordelijken Bert Deckers en Hans Verreyt, Rob Verreycken,…

Dat zijn overigens namen die ook wel eens voorkomen bij de facebookvrienden van andere betrokkenen bij de extreem-rechtse aanval van donderdag. Bij NSV’er Ruben R. vinden we naast de VB’ers ook Blood&Honour kopstuk Thomas Boutens onder de vrienden. Toeval wellicht?

VBJ-verantwoordelijke Bert Deckers neemt op zijn site de verdediging op van zijn “Autonome Kameraden”. Hij stelt dat “een 10-tal studenten” de toegang tot de unief werden geweigerd door “een knokploeg van 30 LSP’ers”. Dat is de versie van de Autonome Kameraden die er geen graten in zagen om hun vorige bericht – waarin ze aankondigden dat ze de bijeenkomst van ALS onmogelijk gingen maken – gewoon te laten staan. Een beetje bizar om eerst te zeggen dat je een bijeenkomst zal blokkeren om vervolgens te doen alsof je “gewoon ging luisteren”. En wat dat luisteren dan met chargeren te maken heeft, is al helemaal onduidelijk.

De aanval ging uit van een kleine groep extreem-rechtse militanten, waaronder verschillende leden van NSV die nauwe banden hebben met zowel VB’ers als meer radicalere elementen. Dat een verantwoordelijke van het Vlaams Belang, Bert Deckers was voorheen regionaal verantwoordelijke van de VBJ in Antwerpen, het voor de geweldenaars opneemt, is een teken aan de wand.

 

De lokale televisie ATV bracht overigens een reportage over het geweld. Deze reportage kan je hier bekijken.