Koppen brengt neo-nazi’s in beeld – opnieuw “onderzoek” aangekondigd

De marginale neo-nazi’s van de N-SA (Nationaal-Solidaristisch Alternatief) hebben aandacht nodig en dachten dat het daartoe nuttig was om een televisieploeg uit te nodigen. Koppen ging daar graag op in en hield zich aan de door de N-SA opgelegde regels en filmde slechts twee nummers. Veel nieuws bracht de reportage niet, maar de beelden van neo-nazi’s blijven schokken.

 

 

De reportage van Koppen kan je hier online bekijken.

 

N-SA is een marginale organisatie met enkele tientallen radicalen die zich baseren op de tradities van het fascisme en het nazisme. Verschillende voormalige en actuele VB’ers zijn actief bij de groepering. Zo is het VB-gemeenteraadslid Jan De Beule uit Hamme actief bij de N-SA. De “leider” van de N-SA, de Oostendenaar Eddy Hermy, was jarenlang actief bij de VMO en het VB tot hij daar tot twee maal toe aan de deur werd gezet.

Op de bijeenkomst in de rand van Brugge waren er maximaal een 100-tal aanwezigen uit verschillende Europese landen. Met optredens van neo-nazi groepen als Brigade M en het Italiaanse Ultima Frontiera (waarvan de zanger in Koppen trots zijn swastika-tattoo laat zien), werd de zaal blijkbaar gevuld door een paar tiental Belgische neo-nazi’s aangevuld met enkele muzikanten. De bijeenkomst werd overigens niet alleen georganiseerd door N-SA maar ook door het Franstalige Nation dat al evenzeer wordt geleid door een oud-VMO’er (Hervé Van Laethem). Er was ook ondersteuning door Euro-Rus.

De beslissing van de N-SA om de televisie uit te nodigen, was vooral een wanhoopsdaad. Eddy Hermy heeft aandacht nodig. Het lukt het al decennialang niet om een geloofwaardige rechtse kracht op te zetten. Zijn autoritaire aanpak botst steeds opnieuw met anderen en marginaliseert zijn opeenvolgende initiatieven steeds opnieuw. Ook nu zullen velen het bizar hebben gevonden dat een “jeugdcongres” wordt geopend door een 60-jarige brulaap die weinig overtuigend over komt. En het aantal aanwezigen was na enkele jaren activiteit ook al niet overweldigend. Zal de televisie-aandacht nieuwe recruten opleveren? We betwijfelen het, in de reportage werd duidelijk dat het om een marginale groep neo-nazi’s gaat die bovendien geen inhoudelijke boodschap hebben.

Om het “congres” wat in te vullen, werd een gekende Duitse neo-nazi uitgenodigd. Alex Reitz staat bekend voor zijn nazistische opvattingen, de man noemt zichzelf ook onomwonden een “nationaal-socialist” en roept op tot het vrijwaren van het blanke ras. Reitz probeerde vroeger ook om fysiek op zijn “Führer” te lijken, op de foto hiernaast zie je hem links naast een kopstuk van de partij Pro Köln (waarmee het Vlaams Belang overigens bijzonder goede relaties mee onderhoudt). Ook Reitz mocht op het N-SA “congres” enkele woorden komen schreeuwen.

N-SA beweert een “anti-kapitalistische” organisatie te vormen. Dat is nonsens, het is een fascistische groepering die het geweld niet schuwt en al haar aandacht richt tegen wie een ander kleurtje heeft of een andere mening. Bij een fysieke aanval op een bijeenkomst van de Actief Linkse Studenten in Antwerpen een week geleden waren er diverse militanten van de N-SA betrokken. De retoriek op het “jeugdcongres” kan samengevat worden als: “weg met alle niet-blanken en ook de joden”.

De belangrijkste vraag na deze reportage is natuurlijk wat nu zal gebeuren. Er werd aangekondigd dat vanuit Brugge een onderzoek zou worden gevoerd. Daar hebben wij totaal geen vertrouwen in. De Brugse procureur Berkvens heeft een traditie van laks optreden tegen neo-nazi’s. Toen wij met de Blokbusters midden jaren 1990 fysiek onder vuur werden genomen door neo-nazi’s werd niet opgetreden omdat dit geen prioriteit was. Het kwam tot een bomaanslag van een neo-nazi (op zichzelf) waarop Berkvens in een eerste reactie doodleuk verklaarde dat de daders mogelijk in kringen van Blokbuster moesten worden gezocht. Toen enkele jaren geleden neo-nazi’s vanuit hun stamkroeg De Kastelein (dat overigens nog steeds open is maar een andere naam heeft aangenomen) een kleurling in coma sloegen, werd evenmin doortastend opgetreden en stelde Berkvens in Humo dat er amper gevaar uitgaat van groepen als Blood&Honour (waarvan verschillende kopstukken betrokken waren bij de aanslag!). Waarom zou nu plots wel opgetreden worden? Wij verwachten dat het opnieuw bij woorden zal blijven.

Het is belangrijk dat bekend wordt hoe ons land als centrale verzamelplaats voor neo-nazi’s uit heel Europa dienst doet. Wat in andere landen niet kan, is hier wel toegelaten. Neo-nazi’s kunnen vrij bijeenkomen, er zijn zelfs herdenkingen van Adolf Hitler op diens verjaardag. Het is belangrijk om dat bekend te maken en de noodzaak van anti-fascistisch verzet naar voor te brengen. We moeten ons organiseren om te vermijden dat de neo-nazi’s hun gewelddadige politiek op straat gaan voeren door andersdenkenden en migranten fysiek aan te pakken.