NSV erkend aan de Gentse universiteit – of hoe extreem-rechts niet wordt bestreden

Tegen de verwachtingen in werd de erkenningsaanvraag van de neofascistische NSV in het Gentse PFK (overkoepeling van politieke en filosofische verenigingen) goedgekeurd met 8 stemmen tegen 7. Hiermee raakt de NSV voor het eerst sinds 1982 erkend. Destijds verloor NSV haar erkenning wegens geweld, een constante in de verdere werking van deze organisatie.

 

Alle vertegenwoordigers van de jongerenorganisaties van de traditionele partijen stemden voor de erkenning van NSV. De jongeren van CD&V, VLD, SLP, N-VA,… stemden allemaal voor en hopen zo de positie van de linkse studentenorganisaties te bestrijden. Enkel de linkerzijde stemde tegen.

Met deze erkenning krijgt de NSV subsidies en wordt een werking aan de Gentse universiteit makkelijker gemaakt. Dat het gaat om extreem-rechtse studenten met een gewelddadig verleden (en heden) en een bijzonder aangebrand ideeëngoed, was voor de rechtse studentenverenigingen niet van tel. Zij kijken niet verder dan directe politieke spelletjes. De gevolgen zijn nochtans niet minnetjes. In Antwerpen is de NSV ook erkend en werd onder meer actie gevoerd tegen de mensen zonder papieren, werd een meeting met de Britse extreem-rechtse leider Nick Griffin opgezet en werd door figuren uit de omgeving van NSV overgegaan tot een fysieke raid op een ALS-bijeenkomst. Binnenkort ook in Gent?

De Gentse NSV bereidt zich alvast voor met bijeenkomsten over onder meer de rol van de VMO (een gewelddadige groep die als private militie werd verboden begin jaren 1980).

Deze erkenning zal de extreem-rechtse studenten versterken en dit zal ongetwijfeld leiden tot meer incidenten en geweld. De verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de traditionele partijen die vrijspel hebben gegeven aan de NSV.

Voor anti-fascisten komt het er op aan om verder campagne en actie te voeren tegen extreem-rechts. De mobilisatie naar de anti-NSV betoging in Antwerpen in maart zal ook in Gent aan belang winnen door deze evolutie. De Actief Linkse Studenten zullen verder campagne voeren en een krachtsverhouding uitbouwen onder de studenten en het personeel om duidelijk te maken dat extreem-rechts niet welkom is aan onze unief!