NSV haalt Europees extreem-rechts naar Gent

Op 24 februari organiseert de NSV in het Gentse ICC een “colloquium” onder de noemer “Europa Europees”. Er is een fijn gezelschap uitgekozen om daar het woord te voeren.

De sprekers op 24 februari zijn:

> Frank Vanhecke: Europarlementslid van het VB

> Andreas Mölzer (Oostenrijk): een collega van Vanhecke en vroeger onder meer verantwoordelijk voor het neo-nazitijdschrift Aula. Hij werd door Haider in de FPÖ binnen gehaald om de extreme rechterzijde daar te versterken. In 1999 verschijnt in het tijdschrift “Zur Zeit” (waarvan Mölzer hoofdredacteur was) een artikel waarin Hitler een “grote sociale revolutionair” wordt genoemd en Rudolf Hess een “idealist”. Volgens hetzelfde artikel was de holocaust een mythe. De auteur van het artikel werd veroordeeld, de hoofdredacteur (Mölzer) evenwel niet.

> Nick Griffin (Groot-Brittannië): eveneens Europarlementslid. De leider van de British Nationalist Party is geen onbesproken figuur. Hij werd naar eigen zeggen politiek actief na het lezen van “Mein Kampf” van Hitler. Begin jaren 1980 pleitte de jonge BNP onder meer voor maatregelen tegen “de voorplanting van al wie erfelijke tekortkomingen heeft op raciaal, mentaal of psychisch vlak”. In 1998 werd Griffin veroordeeld wegens het ontkennen van de holocaust. In 2003 nodigde de BNP voormalig KKK-leider David Duke uit op haar zomerfeest.

> Bruno Gollnisch (FN) werd in Cassatie vrijgesproken in een proces rond holocaustontkenning. Maar hij heeft wel steeds de mening van Le Pen gedeeld dat de gaskamers slechts “een detail in de geschiedenis” waren. Gollnisch stelde bovendien dat negationisme een onderdeel moet zijn van de “vrije meningsuiting” en een “kritische visie op de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog”. Als gemeenteraadslid in Lyon stemde hij uiteraard tegen een onderzoek naar de vervolging van Joden in die stad tijdens WO2. Ook de afgelopen jaren bleef Gollnisch systematisch de verdediging van negationisten opnemen.

De NSV maakt handig gebruik van de subsidies van de universiteit om dit soort figuren naar Gent te halen. Wij roepen op tot een vreedzame actie waarmee we ook willen duidelijk maken dat we een racismevrije universiteit willen en dat we ons verzetten tegen de erkenning van NSV.