NSV reageert op anti-NSV betoging, maar komt niet verder dan flauwigheden

NSV reageerde op de anti-NSV betoging met de stelling dat er slechts 400 aanwezigen waren op die betoging en “bijgevolg” minder dan de 500 NSV-betogers.

Cijferdiscussies zijn natuurlijk wat flauw: wij gebruiken onze cijfers voor onze betoging en politiecijfers voor de NSV-betoging, bij de NSV doen ze het omgekeerd en gaan ze voor de tegenbetoging nog onder de politiecijfers. Als er dan over de betoging van drie jaar geleden wordt gesproken, wordt terug gegrepen naar een cijfer dat niet door de organisatoren werd gebruikt om een halvering van de anti-NSV betoging te melden. Het is een aardig puzzelwerk dat niet zou misstaan in “Man bijt hond”.

Even wijzen op de politiecijfers: 350 NSV-betogers en 500 tegenbetogers. Die 500 is volgens ons een onderschatting, we waren wellicht met 800 en gebruikten het cijfer “700 à 800” om discussies over cijfers te vermijden. Dit was alleszins wel een pak meer dan drie jaar geleden, toen we met 500 waren. Het is bizar dat NSV de anti-NSV betoging van 2007 in Antwerpen op basis van een artikel op Indymedia plots 800 aanwezigen toeschreef. Destijds zullen ze dat cijfer wel niet gebruikt hebben…

Voor Blokbuster is de cijferdiscussie niet het belangrijkste, wij gebruiken consequent steeds dezelfde cijfers en proberen het aantal aanwezigen op onze betoging op een correcte wijze te tellen zodat er geen discussie over mogelijk is. Inzake de NSV-betoging hoorden we dat het politiecijfer dicht bij de realiteit aansloot. We waren er evenwel zelf niet bij en kunnen bijgevolg enkel het politiecijfer meegeven.

Wat er ook van is: de tegenbetoging was met meer dan de NSV-betoging en dat is toch opvallend. De drijvende kracht achter de anti-NSV betoging is een relatief kleine organisatie van strijdbare linkse socialisten en anti-fascisten die niet over een zelfde apparaat of dezelfde middelen beschikken als pakweg het Vlaams Belang, de moederpartij van NSV. Toch mobiliseren we met minder middelen meer betogers en hebben we een grotere impact onder de Antwerpse studenten.

De intense campagne vanwege de Actief Linkse Studenten wordt overigens erkend door NSV dat schrijft dat “Jan, Jarmo, Andrej en tutti quanti zo hard hun best [hadden] gedaan. Dagelijks in het Antwerpse pamfletten gaan uitdelen, leugens op het internet verspreiden, lessen aan universiteiten en hogescholen afschuimen om te waarschuwen voor de baarlijke duivels van de NSV!, hopend op een aalmoes van de studenten achteraf.” De toonzetting moet natuurlijk met een grote korrel zout worden genomen, maar de essentie klopt: de linkse campagne was goed aanwezig onder jongeren en in het straatbeeld. Dat kon van de NSV-campagne overigens niet worden gezegd, die kwam pas in de laatste week op gang.

Vervolgens wijst NSV er op dat 25 organisaties het platform hadden ondertekend. Dat klopt en Blokbuster probeert bewust om steun te zoeken bij andere organisaties. De mobilisatie zelf kwam evenwel grotendeels op de schouders van Blokbuster en ALS terecht. En voor onze beperkte krachten is een betoging met 800 aanwezigen organiseren een daverend succes te noemen. Dit was meteen de grootste anti-fascistische betoging in Antwerpen deze eeuw.

Geen behoefte aan een plan B dus om “de aandacht af te leiden van de geflopte betoging”. Dat is wat de NSV beweert over de Blokbusterklacht naar aanleiding van het gebruik van rode Blokbuster-hesjes door de politie waarvoor een klacht is ingediend bij het Comité P.

De NSV-commentaar op de tegenbetoging komt als vijgen na pasen. NSV en co hebben dit jaar geprobeerd om links in Antwerpen het zwijgen op te leggen. Op 8 oktober werd een bijeenkomst van de Actief Linkse Studenten fysiek aangevallen door een commando waar ook NSV-leden bij betrokken waren. Dit had geen resultaat omdat we ons hebben verdedigd, ook fysiek. En nu was NSV niet in staat om een goede campagne te voeren aan de Antwerpse universiteit. De generatie die voorheen de NSV moest dragen, is aan het afstuderen of is al weg en er staat amper opvolging klaar. Dit doet wellicht pijn, ook voor de drie of vier NSV’ers die de campagne voor hun betoging hebben gevoerd.

Blokbuster en de Actief Linkse Studenten zijn bijzonder tevreden van het verloop van de anti-NSV betoging. We zullen verder bouwen op dit succes en staan ook in Antwerpen klaar met een dynamische jonge groep anti-fascisten.