Drie leden van Blood&Honour veroordeeld

Na tien jaar is eindelijk opgetreden tegen de aanhangers van de neo-nazigroepering Blood&Honour in ons land. De afgelopen tien jaar werden tientallen concerten en bijeenkomsten georganiseerd waarop neo-nazi’s uit heel Europa aanwezig waren. Ons land werd een ontmoetingsplaats voor dergelijke onfrisse figuren. Nu zijn drie voortrekkers van de neo-nazi’s veroordeeld tot drie maanden cel. De NSV-betoging deze avond zal het mogelijk met drie betogers minder moeten doen.

 

De drie werden door de correctionele rechtbank van Veurne veroordeeld voor de organisatie van naziconcerten in Bellegem en Diksmuide. Bij die concerten werd onder meer hulde gebracht aan de nazistische SS. Er werd niet geaarzeld om meermaals de Hitlergroet te brengen. De rechtbank oordeelde dat het organiseren van naziherdenkingen waar racistische retoriek wordt gebruikt niet door de beugel kan. Twee van de drie kregen een straf met uitstel en moeten niet naar de gevangenis. Ze moeten zich wel gedeisd houden. Een derde, Robby Q., kwam niet in aanmerking voor een straf met uitstel omwille van zijn gerechtelijk verleden. Robby Q had eerder op Facebook aangegeven dat hij zou deelnemen aan de NSV-betoging vanavond in Gent.

Het gerechtelijk optreden kwam er nadat een undercover journalist beelden maakte van de neo-naziconcerten. Voordien werd al jarenlang uitgehaald naar de opeenvolgende concerten en er werd op gewezen dat ons land een draaischijf voor neo-naziconcerten werd. Er werd evenwel nooit opgetreden, de autoriteiten verkozen een vorm van gedoogbeleid. Nu komt daar mogelijk verandering in met dit precedent.

Dit betekent echter niet dat geen waakzaamheid meer is geboden. Het is amper enkele maanden geleden dat een nieuwe generatie van neo-nazi’s nog een concert heeft georganiseerd. Aanhangers en kopstukken van vroegere generaties bij Blood&Honour en BBET (Bloed, Bodem, Eer en Trouw) blijven actief in extreem-rechtse middens. Ongetwijfeld zal een aantal van hen vanavond deelnemen aan de jaarlijkse NSV-betoging. Zoals hierboven al gezegd heeft Robby Q zich bijvoorbeeld via Facebook ingeschreven voor de NSV-betoging. Gezien zijn veroordeling zal dat mogelijk niet zo evident zijn. Het maakt wel duidelijk welk soort publiek de NSV-betoging aantrekt.